Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Jihočeši osobně obdarovali papeže Františka. Dostal perníčky, obrázek, dres a pivo

Audiencí u Svatého otce Františka ve Vatikánu vyvrcholila pouť českobudějovického diecézního biskupa Vlastimila Kročila ke cti svatého Mikuláše. Do Říma se vypravila početná delegace z jihu Čech, aby se její členové osobně setkali s papežem Františkem a předali mu dary.

Součástí audience bylo předání mikulášských perníků upečených dětmi z českobudějovického centra Arpida pro rehabilitaci lidí se zdravotním postižením. Perníčky papežovi předala rodina Mikešových s postiženým synem Martinem a jeho sestrou Lucií. Ředitel centra Arpida Marek Wohlgemuth předal Svatému otci dar v podobě obrázku s věnováním. „Bylo tam tolik lidí. Říkal jsem si, že bude vítězství, jestli papeže Františka vůbec zahlédnu. Ale on prošel celou aulou, objímal se s lidmi, setkal se s Martínkem, pozdravil se s jeho rodiči, dokonce řekl jeho sestře vtip. Bylo vidět, že se zajímá o člověka,“ popsal zážitek Marek Wohlgemuth. 

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Hendikepované děti z českobudějovické Arpidy napekly perníčky pro papeže Františka

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil rozdal požehnané perníčky připravené dětmi z Arpidy také chudým rodinám v Římě.

Papež František dostal motorácký dres

Děti perníčky připravily pod vedením perníkářů společnosti Rej manželů Kosových v Plané nad Lužnicí, kteří sušenky a perníky dodali také Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci. U pečení perníčků byl také prezident klubu ČEZ Motor České Budějovice Roman Turek. A proto se zúčastnil i výjimečné události ve Vatikánu.

Při audienci jihočeských poutníků se jako jeden z patronů centra Arpida mohl osobně potkat s papežem Františkem, kterému jako dar předal dres Motoru s jeho jménem Franciscus a číslem 266 jako pořadím, kolikátým papežem v historii František je.

„Měli jsme možnost i krátce pohovořit, svatý otec mi říkal, že zatím má ve sbírce pouze fotbalové dresy, dres Motoru je tak pravděpodobně jeho vůbec prvním hokejovým," popisoval setkání Roman Turek. „Svatý otec byl moc rád, že spolupracujeme s Arpidou. I při celém setkání bylo zřejmé, že mu jsou nejbližší lidé s hendikepem, kterým se snaží co nejvíce pomáhat," dodal Roman Turek, který od papeže dostal pro štěstí i růženec. Přímluva z nejvyšších míst by mohla zejména v jarních bojích o extraligu mít svou platnost.

Budějovický Budvar obdaroval Svatého otce speciálním ležákem

Svatému otci předali ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák a sládek Adam Brož dar v podobě 122 lahví světlého ležáku Budweiser Budvar. Pivo pochází ze zvláštní várky, kterou v září na varně pivovaru Budějovický Budvar požehnal českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Budějovický Budvar poslal podobný dar do Vatikánu vůbec poprvé v historii.

Uvařit pivo pro papeže Františka bylo pro pivovar a náš tým obrovská čest. Se Svatým otcem jsme se rozdělili o náš světlý ležák, který od dob založení pivovaru vaříme tradičním řemeslným a dlouhodobě prověřeným postupem,“ řekl sládek Budějovického Budvaru Adam Brož. 

122 lahví o objemu jeden litr symbolizuje 122 let historie pivovaru. Láhve jsou ručně plněné a mají očíslované „visačky“ s číslem. Láhev číslo 1/122 osobně převzal papež František z rukou ředitele pivovaru a sládka. Limitovaná edice láhví se nebude prodávat – všechny láhve byly určeny pouze pro papeže.

„Velmi děkujeme českobudějovickému biskupství a zvláště biskupovi Vlastimilu Kročilovi. Děkuji také jeho excelenci  Pavlu Vošalíkovi, velvyslanci České republiky při Svatém stolci, Svrchovaném řádu maltézských rytířů a v Republice San Marino i všem ostatním pracovníkům české ambasády. Bez pomoci všech výše uvedených by nebylo předání našeho piva Svatému otci možné,“ dodal mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Obyvatelce třebíčského domova pro seniory se splnil sen

Mezi asi pětačtyřiceti poutníky byla také Jarmila Vrzáčková z domova pro seniory v Třebíči. Nejstarší účastnici audience přání podívat se do Říma za Svatým otcem umožnil biskup Kročil, kterého oslovil letošní projekt Ježíškova vnoučata. Jeho cílem je splnění nejrůznějších přání obyvatelům domovů pro seniory napříč naší vlasti.  Audience a následného charitativního programu se rovněž zúčastnili českobudějovický primátor Jiří Svoboda, člen krajského zastupitelstva František Konečný a velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík. Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci převzalo nad celou iniciativou záštitu.

„Setkání s papežem Františkem bude patřit k těm životním zážitkům, na něž se nezapomíná. Myslím, že adventní pouť organizovaná českobudějovickým biskupem a také velvyslancem České republiky ve Vatikánu  ke cti svatého Mikuláše, patrona našeho města do Říma, splnila veškerá očekávání. Setkat se s takovou osobností potěší každého bez ohledu na to zda je či není věřící. Mile mne překvapil civilní a chápající postoj Svatého otce,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

„Myslím si, že pouť byla skutečně úžasná, byla plná silných zážitků. Mohl jsem se zde setkat se skutečně kvalitními lidmi, kteří se podíleli na uskutečnění celé akce. Setkal jsem se s velikým nasazením, které do této iniciativy vložili. Věřím, že tato pouť nebyla poslední, ale stane se pro nás inspirací k tomu, abychom mohli i v budoucnu konat podobná setkání,“ uvedl po návratu z Vatikánu českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

Jihočeši se setkali s papežem Františkem

Úterý, 2. ledna 2018, 00:51

Jihočeši se setkali s papežem Františkem
Jihočeši se setkali s papežem Františkem

Autoři | Foto L´Osservatore Romano

Štítky Papež František, audience, Vatikán, Arpida, dar, papež, Česko, pivo, Madeta Motor České Budějovice, Řím, pouť, Budějovický Budvar, Vlastimil Kročil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihočeši osobně obdarovali papeže Františka. Dostal perníčky, obrázek, dres a pivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.