Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jan Schinko junior: Focení a Paříž, to je nade vše

Již deset let fotografuje Budějčák Jan Schinko junior svět kolem sebe. Jeho snahou je kreativní fotografie s důrazem na lidskost, příběh a barevnou preciznost. Fotí především svatby, firemní akce, plesy a portréty.

Vše začalo u kamarádky žijící v Americe, které připravil několik snímků jižních Čech. „Dostal jsem od ní brožuru s fotografiemi místního regionu, státu Kentucky. Napadlo mne poslat jí e-mailem pár fotek z mého oblíbeného cyklistického okruhu kolem Českých Budějovic. Půjčil jsem si od kolegyně z práce malý foťáček a z kola nafotil pár jihočeských scenérií. Byly to obyčejné fotky na automatický režim, ale chytlo mne to,“ vzpomíná s úsměvem na své první zkušenosti absolvent elektrotechnické průmyslovky a vyšší obchodní akademie.

Následoval Český Krumlov, který je častou inspirací mnoha umělců. „Romantické úzké uličky a složitý terén je ideální výukový materiál pro focení. Člověk se začne na svět dívat jinýma očima, postupně si osvojí kompozici snímku, práci se světlem, naučí se nastavovat techniku,“ se zaujetím upřesňuje Jan Schinko junior a doplňuje: „Jako grafik jsem neměl problém s fotografiemi dále pracovat, takže jsem čas mohl efektivně věnovat práci s fotoaparátem.“

Fotit ve Francii nejen oblíbenou street fotgrafii byla velká škola

S pařížskou kolegyní, spisovatelkou Márií Dopjerovou-Danthine, začal v té době provozovat vícejazyčný portál o Paříži Paristep. Zde jeho fotografická tvorba přišla velmi vhod. „Fotit ve Francii nejen moji oblíbenou street fotografii, ale i portréty, interiéry restaurací a rozličných institucí, stejně jako poznávat místní kulturu, byla velká škola. Rozšířilo to mé obzory a posunulo mne i ve fotografii dál,“ konstatuje o Paristepu jeho spoluzakladatel.

„Původně jsem posílal odkazy na nová alba přátelům, abych měl zpětnou vazbu. Fotogalerii českokrumlovských Slavností pětilisté růže viděla i kolegyně v agentuře Art4promotion. Snímky zaujaly, měly prý zajímavou atmosféru, nabídli mi tedy na zkoušku několik reportáží ze svých akcí. Tak začala naše úspěšná spolupráce, které si dodnes velmi vážím,“ prozrazuje jihočeský fotograf.

Agentura Art4promotion se specializuje na nejrůznější multimediální akce, které jsou pro fotografa velkou výzvou. „Naučit se fotit ve tmě barevné pohybující se efekty bylo velmi obtížné. Vedlo mě to postupně k nákupu lepší techniky. Zrychlil i zefektivnil jsem úpravu a odevzdávání fotek do druhého dne. Stal jsem se spolehlivým týmovým hráčem a zásadně zlepšil komunikační schopnosti. Zvládnout zcela různorodá focení, od miniproduktů v ateliéru po velké zahraniční akce, nebylo vždy jednoduché. Dnes už to snad rutinně zvládám a stavím na svých zkušenostech,“ podotýká Schinko, pro kterého je fotografie prací i zábavou.



Poslední roky se kromě agenturních a společenských akcí věnuje svatební fotografii. Spolupracuje s vizážistkami Janou Zouzalovou a Věrou Cvejnovou. Může tak budoucím novomanželům nabízet oblíbené balíčky služeb. „Svatby mne velmi baví. Často je to velká výzva udělat z této významné životní události atraktivní a zajímavé záběry. Uplatním zde téměř vše, co jsem se naučil. Cit pro portréty, práci ve stále nových a měnících se podmínkách, reportážní nasazení na důležité okamžiky a v neposlední řadě umění pracovat s lidmi,“ vysvětluje jihočeský patriot. 

„S Honzou mne pojí nejen dlouholeté přátelství, ale i jistota, že se na něj mohu kdykoliv spolehnout. Je to odborník s dlouholetými zkušenostmi a neváhám s ním spolupracovat, kdykoliv se na mne obrátí,“ doplňuje vizážistka a fotografka Jana Zouzalová.

Chvíle odpočinku tráví Jan Schinko junior s rodinou a přáteli, hraje pravidelně tenis a squash. Na víc už nezbývá čas. „Energií mne nabíjí spokojenost klientů s výsledky mé práce – to je ta nejlepší odměna a zároveň motivace se neustále zlepšovat. Snažím se fotografiemi rozdávat radost, fotit to hezké, co nám svět kolem nás nabízí,“ dodává autor značky FotoSchinko.

Autoři | Foto FotoSchinko

Štítky Jan Schinko junior, fotograf, České Budějovice, Paříž, portrét, Francie, Amerika, Kentucky, Jihočeský kraj, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Schinko junior: Focení a Paříž, to je nade vše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.