Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé kolem Temelína dostávají nové tablety jodidu draselného

Lidé, kteří bydlí v obcích kolem Jaderné elektrárny Temelín, dostávají nové tablety jodidu draselného. Ty dokážou zabránit poškození štítné žlázy v případě úniku radiace. Jde o preventivní opatření, v Temelíně se jaderná havárie nikdy nestala.

Mezi obyvatele v okolí elektrárny se dostane 45 tisíc balení léku. Náklady na pořízení tablet hradí vlastník temelínské elektrárny, společnost ČEZ. Tablety dostane přibližně 27 tisíc obyvatel žijících v zóně havarijního plánování. „Ale netýká se to jen lidí, kteří zde bydlí. Tablety budou mít k dispozici například i domovy důchodců, školy a podobně,“ uvedla Lenka Novotná z oddělení krizového řízení jihočeských hasičů.

Léky na takzvanou jódovou profylaxi mají obyvatelé v okolí Temelína k dispozici i nyní. Jejich účinnost ale letos po pěti letech končí. „Další ochranná opatření v případě radiační události jsou ve vnějším havarijním plánu jaderné elektrárny Temelín,“ dodala Novotná.

Podle mluvčího jaderné elektrárny Marka Svitáka postupuje společnost ČEZ v souladu s novelou atomového zákona, který upravuje systém nákupu tablet a jejich předání obcím. „Zajistili jsme potřebné množství, včetně dostatečných rezerv, a spolupracujeme se složkami, které mají další postup podle zákona na starosti,“ řekl.

Kalium jodid patří do skupiny takzvaných antidot. V případě radioaktivního záření, kdy se uvolňuje radioaktivní jod, může zabránit poškození štítné žlázy. Po spolknutí tablety se totiž štítná žláza nasytí neaktivním jodem, který pak zabrání příjmu radioaktivního jodu z kontaminovaného vzduchu, vody či mléka.

Foto HZS Jihočeského kraje | Zdroj ČTK

Štítky jodid draselný, Temelín, tablety, Jaderná elektrárna Temelín, štítná žláza, ČEZ, tablet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé kolem Temelína dostávají nové tablety jodidu draselného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.