Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z jindřichohradecké biomasy elektřina pro deset tisíc domácností

Elektřinu pro deset tisíc domácností na rok loni vyrobilo Energetické centrum Jitka v Jindřichově Hradci. Jeden ze tří provozů Skupiny ČEZ na biomasu navíc loni prošel významnou modernizací v hodnotě 30 milionů korun. I tak do přenosové soustavy dodal 32,4 milionů kWh. Celkově loni ČEZ z biomasy vyrobil téměř 573 milionů kWh ekologické elektřiny. Vyrobené množství elektřiny pokryje roční spotřebu 230 tisíc českých domácností.

Modernizace v jindřichohradeckém energetickém centru Jitka byla loni nejvýznamnější akcí roku 2017 v oblasti biomasy ve Skupině ČEZ. Energetici k ní přistoupili po devíti letech provozu a do opravy kotle, turbogenerátoru a kompletní výměny látkového filtru a napájecí nádrže investovali 30 milionů korun. Práce si vyžádaly odstávku zařízení po celou dobu letních prázdnin. Navíc v letošním roce chce ČEZ v energetickém centru Jitka uvést do provozu nový kotel v hodnotě 85 milionů korun.

Energetické centrum vzniklo současně se založením textilního podniku Jitka jako jeho energetický zdroj ke krytí potřeby tepla a elektřiny. V roce 2002 bylo centrum vyčleněno jako samostatná společnost mimo společnost Jitka. Kotle následně prošly rekonstrukcí, po které pak biomasa nahradila původně používaný mazut a zemní plyn. Nyní jindřichohradecké zařízení splňuje ty nejpřísnější ekologické limity.

Zařízení spaluje především obilnou i řepkovou slámu a seno. Palivo je slisováno a dodáváno v podobě standardizovaných balíků, kterých se zde ročně spálí více než 130 tisíc. Lídrem spalování biomasy ve Skupině ČEZ v České republice je dlouhodobě Elektrárna Hodonín.

Foto archiv ČEZ

Štítky biomasa, ČEZ, elektřina, Energetické centrum, Jindřichův Hradec, Elektrárna Hodonín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z jindřichohradecké biomasy elektřina pro deset tisíc domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.