Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Budějckou Slavii čeká kompletní oprava. Oblíbený klub proto končí

Město České Budějovice hodlá Dům kultury Slavie přenechat na patnáct let zájemci, který ho opraví, oživí a bude provozovat. Kvůli rekonstrukci skončí někteří nájemci, kteří léta v objektu fungovali.

Město intenzivně připravuje řízení pro zadání koncese na revitalizaci a výběr provozovatele českobudějovického Kulturního domu Slavie. Předmětem koncese je výběr smluvního partnera pro rekonstrukci, který si odhadem vyžádá 140 až 150 milionů korun, financování a následný provoz Slavie, který je aktuálně využívaný pro různé typy kulturně společenských událostí, plesy, koncerty a další. 

„Uskutečnily se tři předběžné a nezávazné tržní konzultace, kterých se zúčastnily tři společnosti. Na jejich základě nyní zpracováváme samostatné zadání pro koncesní řízení," uvedl českobudějovický náměstek primátora Petr Podhola s tím, že rada města by tak mohla vypsat koncesní řízení v brzké době. „Na všem aktivně pracujeme, máme poradenskou společnost, se kterou vše konzultujeme. Věřím, že v nejbližší době budeme mít ucelený dokument, se kterým předstoupíme do rady města," podotkl náměstek. „Teď nemohu předvídat, jestli se do řízení přihlásí pouze tři společnosti, nebo bude více zájemců," dodal. 

Podle Petra Podholy má město zájem, aby Slavie byla dál hlavně kulturním stánkem. „Samozřejmě má tento objekt sloužit především a z větší části ke kulturním účelům a spolkové činnosti," řekl náměstek.

Klub Slavie kvůli záměru města končí

Ve Slavii nyní funguje několik nájemců. „Jsou tam i dílčí nájemní smlouvy, drobného charakteru, ty mohou i pokračovat a předpokládáme, že některé, ale opravdu pouze některé, by mohly pokračovat i v rámci budoucího provozu, i s novým pronájemcem. Ve chvíli, kdy bude vysoutěžený nový koncesionář, budou některé stávající smlouvy ukončeny, některé by musely být přerušené na dobu celkové rekonstrukce. Protože objekt bude muset být po tuto dobu úplně prázdný," vysvětlil Podhola.

Podle něj už vše bude v zadání vypsané soutěže. „Město své představy koncesionáři nastíní, a on umožní té a té organizaci další pronájem. Ale bavíme se jen malých místnostech a prostorech. Ty větší si bude pronájemce realizovat sám. Jak už jsem řekl, vše se promítne už v samotném zadání na koncesní řízení," vysvětlil náměstek.

Jedním z těch, kterých se připravovaná koncese dotýká, je Klub Slavie, který v budově funguje už dlouhých šest let. A jeho majitelé tuto štaci hodlají ukončit právě kvůli zmiňovanému záměru města. 

Rozhodli jsme se na základě nejasností kolem rekonstrukce. Je pro nás naprosto nereálné pokračovat dál. Nikdo neví co bude a já bych musel už teď dělat program na podzim, ale to už bude třeba dům v rekonstrukci pod jiným majitelem a my bychom platili storno poplatky za zrušení kapel. Jako druhý důvod bych vidět absolutní nezájem ze strany města, od kterého jsme ani nedostali relevantní informace, co s prostorem bude. Přijde mi to přinejmenším slušné. Bohužel nic takového nám nikdo neřekl, a proto jsme se rozhodli prostor opustit. Myslím, že naprosto správně,“ upřesňuje jeden z majitelů klubu Otta Kovařík, který přiznává, že se ze Slavie s klubem nikdy stěhovat nechtěli. „Prostor má své kouzlo a máme k němu velkou vazbu,“ dodává.


Klub Slavie. Foto: Tomáš Jarolím

Rekonstrukci ale podle něj dům opravdu potřebuje. „Vypadávají nám okna, rozvody elektriky jsou ve špatném stavu a fasáda je bídná, to mohou lidé vidět sami. Nicméně Správa domů, která má dům od města ve správcovství, měla vypracované studie na rekonstrukci právě těchto věcí a nikoho to nezajímalo. Podle mě je to holt takto pro město jednodušší, bez starostí. Prý je to fungující model z jiných měst. Fajn, ale v Budějovicích je všechno jinak. Inu, držím palce,“ říká Kovařík. 

Problém spolumajitel klubu vidí také v tom, kdo se bude o rekonstrukci starat. „Pochybuji, že ten člověk bude také dramaturg, PR specialista a provozní dohromady. Prostě nevěřím, že někdo, kdo bude umět parádně zrekonstruovat dům, ho bude rekonstruovat tak, aby byl super přizpůsobený provozu. Za mě je to nesmysl. Nebude to podle mě fungovat. Ale rád se budu plést a budu chodit na super kulturu do tohoto prostoru jako divák. Celkem se na to těším,“ popisuje Kovařík.

S výpovědí z prostor kulturního domu klub definitivně končí. „Nic přesouvat nebudeme. Prostor jsme milovali stejně jako naši návštěvníci. Jiný vhodný nás ani nenapadá. Bude konec. Úplný. Bohužel. Každopádně bych chtěl poděkovat všem, co k nám chodili a podporovali nás a přeji jim, aby si užili poslední sezónu, která je našlapaná,“ uzavírá celou situaci Otta Kovařík.

Co říkáte na konec oblíbeného budějckého klubu?

Celkem hlasovalo344 čtenářů

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Slavie, kultura, koncese, řízení, oprava, pronájem, klub, České Budějovice, rekonstrukce, kulturní dům, dům, Petr Podhola, Tomáš Jarolím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budějckou Slavii čeká kompletní oprava. Oblíbený klub proto končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.