Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Jihočeský kraj a Akademie věd České republiky podepíší dohodu o spolupráci

Efektivní výzkum pro potřeby regionu přinese nová vzájemná dohoda, kterou uzavře Jihočeský kraj s Akademií věd České republiky. Rámcovou smlouvu o spolupráci podepíší ve středu 7. února hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a předsedkyně Akademie věd České republiky Eva Zažímalová.

Díky rámcové dohodě bude moci Jihočeský kraj a organizace na jeho území úzce spolupracovat s akademiky na výzkumu v různých odvětvích a využívat jejich expertizy k řešení konkrétních problémů. „Akademická pracoviště nabízejí nezaujatou analýzu situace a mohou přinést inspirativní nadhled pro veřejnou správu v mnoha oblastech, od nejrůznějších sociologických šetření, průzkumů ekologických rizik až po kulturní otázky,“ uvádí přínosy vzájemné dohody předsedkyně Akademie věd České republiky (AV ČR) Eva Zažímalová. 

Podpis dohody vítá také hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. „Opravdu mě těší spolupráce s institucí, která si svou vědeckou prací získala zaslouženou pozornost daleko za hranicemi České republiky. Věřím, že se bude úspěšně rozvíjet a pro obě strany bude zajímavou zkušeností,“ uvedla hejtmanka.

Jednou z prvních vlaštovek začínající regionální spolupráce byl loňský a předloňský průzkum lipenské nádrže, při němž hydrobiologové z Biologického centra AV ČR ve spolupráci s Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu hledali odpověď na otázku, jestli se vzpamatovala zdejší populace candáta.

I když v jižních Čechách sídlí akademická pracoviště, která bádají převážně v přírodních vědách, smlouva pokrývá relativně širokou paletu oblastí, od přírodních věd, techniky až po humanitní obory, a kraj či zdejší organizace mohou oslovit jakýkoli z 52 akademických ústavů. Pracoviště AV ČR garantují odbornou kvalitu projektů, region zaručuje přínos konkrétních úkolů pro danou oblast. Téma projektu si určují region a akademická pracoviště společně.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský kraj, Akademie věd České republiky, spolupráce, dohoda, podpis, Eva Zažímalová, Ivana Stráská, Česko, Biologické centrum AV ČR, Český rybářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj a Akademie věd České republiky podepíší dohodu o spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.