Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontroly pohonných hmot v roce 2017 dopadly nejlépe v historii

Česká obchodní inspekce v loňském roce odebrala celkem 2670 vzorků pohonných hmot, z nichž šestadvacet nevyhovělo jakostním požadavkům. Inspekce tak během uplynulého roku uložila devatenáctkrát zákaz prodeje na přibližně 103 tisíc litrů pohonných hmot, v celkové hodnotě přesahující tři miliony korun.

Česká obchodní inspekce (ČOI) monitoruje jakost pohonných hmot (PHM) u čerpacích stanic na celém území České republiky. Kvalitu automobilových benzinů, motorové nafty, LPG (zkapalněné ropné plyny), CNG (stlačený zemní plyn), ale například i biopaliva a dalších pohonných hmot kontroluje pomocí laboratorních rozborů

Z celkového počtu odebraných vzorků v loňském roce nevyhovělo jedno procento, tedy 26 vzorků z 2670. Od roku 2016, kdy nevyhovělo 1,1 procenta, tak došlo ke zlepšení.

„Inspektoři ČOI při kontrole jakosti pohonných hmot v roce 2017 objevili i odchylky závažnějšího charakteru, které nasvědčují tomu, že mohou být do pohonných hmot přidávány složky mající podstatný vliv na jakost pohonných hmot,“ uvedl České obchodní inspekce Jiří Fröhlich s tím, že v takových případech může docházet nejen k poškození spotřebitele, negativnímu vlivu na životní prostředí, ale i k daňovým únikům.

Z šestadvaceti nevyhovujících vzorků se ve dvanácti případech jednalo o benzin, v dalších dvanácti o motorovou naftu, zbylé dva vzorky byly LPG a Etanol E-85. U biopaliva a CNG nebyly zjištěny žádné nevyhovující odchylky.

ČOI v devatenácti případech zakázala prodej pohonných hmot, které nesplňovaly právní požadavky na jakost a složení. Zákaz byl vydán na celkové množství téměř 103 tisíc litrů v celkové hodnodě převyšující tři miliony korun.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČOI

Štítky nafta, benzín, kvalita. ČOI, pohonné látky, Česká obchodní inspekce, Česko, Jiří Fröhlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly pohonných hmot v roce 2017 dopadly nejlépe v historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.