Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeši loni odevzdali k recyklaci přes 80 tun baterií

Lidé v Jihočeském kraji se zlepšují v recyklaci baterií. V loňském roce odevzdali k recyklaci přes 80 tun použitých baterií, což je o tři procenta více než v roce 2016. Každý Jihočech tak v průměru odevzdal přibližně pět tužkových baterií typu AA.

Za příznivými čísly stojí podle Jany Čechové z neziskové společnosti Ecobat nárůst sběru v obcích, především do červených venkovních kontejnerů, který se meziročně zvýšil o 49 procent. Školy zapojené do programu Recyklohraní odevzdaly k recyklaci o 37 procent baterií více než v roce 2016. Naopak mírně poklesl sběr prostřednictvím obchodů nebo firem.

„Jihočeský kraj se ve sběru baterií rok od roku zlepšuje. Zvyšuje se dostupnost sběrných míst, působí osvěta a díky tomu roste počet lidí, kteří baterie zodpovědně třídí a odnáší k recyklaci. Velmi dobře funguje i spolupráce se školami. Ta se projevuje nejen v množství odevzdaných baterií ve školách, ale i v dlouhodobém vzdělávání žáků a studentů,“ řekl Petr Kratochvíl ze společnosti Ecobat.

Školy v Jihočeském kraji odevzdaly v roce 2017 přes 10,2 tuny baterií. Nejaktivnější byla Střední zdravotnická a Vyšší odborná škola zdravotnická na Husově třídě v Českých Budějovicích, jejíž studenti a pedagogové vytřídili téměř 1,5 tuny baterií.

V České republice loni odevzdali lidé k recyklaci celkem 1681 tun baterií, což představuje 159 gramů na obyvatele. Ve srovnání s rokem 2016 jde o tříprocentní nárůst. „Účinnost sběru baterií dosahuje 46,3 procenta. Na recyklaci tedy končí necelá polovina všech baterií, které byly dány do oběhu. Z množství baterií odevzdaných v loňském roce jsme díky recyklaci získali téměř 1100 tun druhotných surovin – především oceli, zinku, manganu, niklu a mědi, olova, kobaltu anebo stříbra,“ uvedla Čechová.

Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které byly v daném roce uvedeny do oběhu. Toto číslo se podařilo v České republice splnit již v roce 2016.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky recyklace, ekologie, baterie, Jihočeský kraj, Jana Čechová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni odevzdali k recyklaci přes 80 tun baterií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.