Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vladimír Remek zůstává jediným Čechem, který se podíval do vesmíru. Už je tomu 40 let

Přesně čtyřicet let dnes, v pátek 2. března, uplynulo od Československého a hlavně budějckého vesmírného úspěchu. Dnes devětašedesátiletý vojenský pilot Vladimír Remek se v té době stal 87. člověkem a zároveň prvním Čechem ve vesmíru, do současné doby také jediným.

První československý kosmonaut Vladimír Remek, předpokládal, že dříve či později bude mít ve vesmíru následovníka z Československa nebo z České republiky. „V roce 1978 jsem si myslel, že v rámci programu Interkosmos bude náš let mezníkem. Nepochyboval jsem, že se bude rozvíjet kosmonautika a že přijdou další československé družice. Hlavně jsem nečekal, že to bude trvat skoro dvacet let, než zase poletí někdo další - slovenský kosmonaut Ivan Bella, ale to už bylo po rozdělení Československa,“ řekl kosmonaut.

Vojenský pilot Vladimír Remek se stal 87. člověkem ve vesmíru a v kosmické lodi Sojuz 28 letěl ve dvojici s ruským kosmonautem Alexejem Gubarevem. Tehdejší Československo se tak stalo po Sovětském svazu a USA teprve třetí zemí, jejíž občan se vypravil do vesmíru. Remek pak během téměř osmidenního pobytu na oběžné dráze provedl řadu experimentů připravených československými vědci.
Zdroj: Facebook Vladimír Remek

Pro kosmickou výpravu v roce 1978 byl vybrán ještě jeden Čechoslovák, Oldřich Pelčák, ten však zůstal náhradníkem a planetu Zemi tedy neopustil. Za český úspěch se dá považovat i to, že se do vesmíru podívali i tři Američané s českým původem. Vladimír Remek však nadále zůstává jediným ryze českým kosmonautem, který tak významného úspěchu dosáhl.

Autoři | Foto Facebook Vladimír Remek

Štítky Vladimír Remek, kosmonaut, vesmír, první Čech ve vesmíru, Československo, Česko, Ivan Bella, Facebook, USA, Alexej Alexandrovič Gubarev, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Remek zůstává jediným Čechem, který se podíval do vesmíru. Už je tomu 40 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.