Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pod dvěma bruslaři se na Písecku prolomil led

Jihočeští záchranáři vyjížděli ve čtvrtek 2. března odpoledne k nehodě, ke které došlo u Písku na řece Otavě. Do ledové vody uprostřed řeky se probořili dva bruslaři v místě, jenž je obtížně přístupné. K nehodě byl proto vypraven i vrtulník. Muž byl se silným podchlazením převezen do českobudějovické nemocnice, žena byla lehce podchlazená a záchranáři ji převezli do nemocnice v Písku.

„Posádka Letecké záchranné služby (LZS) se již během letu vystrojila na záchranu z vody za pomoci palubního jeřábu. Při příletu do prostoru zásahu a po rekognoskaci situace, bylo zřejmé, že se svědkům nehody již podařilo vytáhnout bruslaře z vody na břeh. Avšak nebyl zde prostor pro přistání vrtulníku a ani přístupová cesta pro pozemní složky IZS,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková.

K pacientovi proto byli, za pomoci palubního jeřábu, postupně spuštěni civilní letecká záchranářka a armádní lékař. Dole si přebrali do péče silně podchlazeného muže, který si stěžoval si na bolest ramene. Po rychlém vyšetření a poskytnutí nezbytné péče ho uložili do vakuové matrace a transportní sítě.

„Na místě lékař ještě vyšetřil bruslařku, která se také probořila pod led. Žena měla více štěstí, do vody zapadla pouze po pás a byla jen lehce podchlazená. O její transport na druhý břeh se postarali hasiči. Posádka Zdravotnické záchranné služby pacientku ošetřila a převezla do písecké nemocnice. Mezitím již byl lékař LZS za pomoci palubního jeřábu vytažen do vrtulníku a letecká záchranářka zajistila vyzdvižení a transport podchlazeného muže pod vrtulníkem na blízkou louku. Zde byl pacient přemístěn na palubu vrtulníku a transportován ve stabilizovaném stavu do českobudějovické nemocnice,“ popsala Kafková.

Jen díky duchapřítomnosti svědků a velmi dobré spolupráci všech zasahujících složek se obešla tato nehoda bez následků na životech. Událost je varovným příkladem pro všechny milovníky bruslení na přírodních vodních plochách. I přes silné mrazy v posledních dnech nemusí být led, a to zejména na tekoucí vodě, dostatečně pevný!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky led, bruslař, podchlazení, záchrana, havárie, okres Písek, Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Písek, jeřáb, letecká záchranná služba, Písek, Otava, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod dvěma bruslaři se na Písecku prolomil led  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.