Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeologové budou i letos pokračovat s pracemi na trase D3

Další práce plánují na letošní rok jihočeští archeologové v místech, jimiž povede dálnice D3. Budou pokračovat v odkrývání nalezišť v Plavě u Českých Budějovic, kde ve starší době bronzové existovalo sídliště. Chystají se i na průzkum pravěké lokality v místech mezi Starými a Novými Hodějovicemi na Českobudějovicku, kudy rovněž povede trasa D3.

„Plánujeme i další průzkumy na podzim, ale to se ještě bude odvíjet od různých věcí. Ta dálnice je však jistá a tam budeme opět angažovaní,“ řekl Ondřej Chvojka z jihočeské pobočky České archeologické společnosti (ČAS).

Připomněl, že loni archeologové objevili v místech plánované trasy D3 u Plavu tři mohyly z doby bronzové. Dodal, že dálnice vede místy, které byly v minulosti osídlené a kde archeologové činí stále nové nálezy. Jedná se především o úseky kolem Českých Budějovic. „Potom zase směrem od Velešína na jih (dálnice) jde krajinou, která zatím žádné doklady starého osídlení neposkytla. Nebo poskytla velice sporadicky. Takže tam se na to také velmi těšíme a je to pro nás výzva, abychom se do té krajiny podívali,“ řekl Chvojka.

Podle něj by průzkum oblasti kolem Velešína na Českokrumlovsku mohl začít nejdříve v roce 2019. Archeology často přivedou k zajímavému nálezu i laikové. Chvojka řekl, že se většinou jedná o jedince, kteří hledají zajímavé předměty v zemi pomocí detektoru. „Nejde jim o archeologické nálezy, ale pokud na něco takového narazí, chovají se velmi zodpovědně, na místo nás přivolají, aniž by se věc snažili sami ze země vyjmout,“ ocenil.

Pro odborníky i laiky o víkendu jihočeská pobočka ČAS svolala do Českých Budějovic tradiční plenární zasedání. „Je to šance k tomu, jak se vyjádřit k nálezům z loňského roku a připomenout si je. Těší nás, že laická veřejnost tradičně tvoří větší část účastníků zasedání,“ uzavřel Chvojka.

Foto Daniel Macek | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, D3, archeologové, průzkum, České Budějovice, okres České Budějovice, Česká archeologická společnost, Velešín, Plav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové budou i letos pokračovat s pracemi na trase D3  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.