Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní park Šumava zvažuje změny v centru na pozorování jelenů

Šumavský národní park zvažuje, zda neudělá změny v návštěvnickém centru pro pozorování jelena u Kvildy na Prachaticku. Důvodem je fakt, že začátkem února v areálu jeden z jelenů zranil turistu. Projekt spolufinancoval grant z Evropské unie, a vztahuje se proto na něj desetiletá lhůta udržitelnosti. Případné úpravy proto nemůže udělat provozovatel z vlastní vůle, ale musí je schválit příslušné organizace.

„Výběh vznikal jako interaktivní prostor pro setkávání lidí s jeleny. Nyní však uvažujeme o tom, že bychom ten prakticky volný režim trochu změnili. Variant se nabízí několik,“ uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Dodal, že jednou z možností je například to, že by přímo do výběhu vstupovali turisté pouze za doprovodu průvodce.

Areál byl otevřen v srpnu 2015. Náklady na jeho vybudování a výstavbu budovy návštěvnického centra činily 75 milionů korun. Jelen, který začátkem února zranil turistu, ve výběhu u Kvildy nezůstane. Šumavský národní park se domluvil na jeho přesunu do lánské obory v blízkosti prezidentského zámku. Převoz zvířete se uskuteční patrně v dubnu, kdy jelen shazuje parohy.

ČTĚTE TAKÉ: Ze Šumavy do Lán. Ochočeného jelena Standu zachránil ministr

Výběh u Kvildy je nyní pro veřejnost zavřený. Jelen, který turistu zranil, nevyrůstal ve volné přírodě a byl zvyklý na lidi a dokonce je prý vyhledával. Momentálně ve výběhu žije 13 jelenů. Po převozu jednoho z nich do Lán šumavský národní park nepočítá s tím, že by stav doplňoval. „Počet jelenů je dostačující,“ řekl Dvořák.

Autoři | Foto Facebook NP Šumava

Štítky jelen, Kvilda, Národní park Šumava, Evropská unie, Jan Dvořák, okres Prachatice, Jelena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava zvažuje změny v centru na pozorování jelenů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.