Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Šumavský park zakáže na části svého území lov jelenů. A to kvůli smečce vlků

Šumavský národní park stanoví území o rozloze sedm tisíc hektarů, na kterém se nebude lovit jelení zvěř. Plocha vznikne poblíž hranic s Bavorským lesem, kde žije smečka vlků, kteří jsou predátorem jelena. Park tak chce vlkům poskytnout prostor, ve kterém nebudou mít jiného loveckého konkurenta.

„Naším cílem je vytvořit dostatečně velké území, ve kterém bude mít smečka maximální klid a dostatek potravy v přirozeném prostředí. Slibujeme si od tohoto opatření i to, že bychom tak mohli minimalizovat útoky smečky vlků na hospodářská zvířata, což ale pochopitelně úplně vyloučit rozhodně nemůžeme. Zejména předpokládáme-li, že se početnost vlků bude na Šumavě zvyšovat,“ uvedl ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka zákaz lovu jelení zvěře bude platit od nové sezony, která začíná v srpnu.

Myslivecký lov má regulovat počet dané zvěře v prostředí, kde chybí přirozený predátor. Správa šumavského národního parku v posledních letech navyšovala počet odstřelených jelenů. V uplynulé lovecké sezoně jich bylo 1100.

„Příchod vlků a usídlení smečky těchto predátorů, kteří loví spárkatou zvěř, nás vede k myšlenkám přehodnotit péči o zvěř včetně role přezimovacích obůrek. Vše připravujeme s kolegy z Národního parku Bavorský les, s nimiž budeme hledat společné řešení,“ řekl náměstek ředitele šumavského parku Jan Kozel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, park, Šumava, vlk, jelen, lov, Národní park Šumava, Bavorský les, Pavel Hubený, Jan Dvořák, Jan Kozel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský park zakáže na části svého území lov jelenů. A to kvůli smečce vlků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.