Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zámky Hluboká a Třeboň plánují nové prohlídkové trasy

Nové prohlídkové trasy plánují noví kasteláni jihočeských zámků Hluboká nad Vltavou a Třeboň. Na Hluboké by mohl vzniknout okruh přístupný částečně bez průvodců a v Třeboni expozice v zahradním křídle, kde dosud sídlil Státní oblastní archiv. Jihočeské památky navštívilo loni 1,2 milionu lidí, meziročně o zhruba 36 tisíc více.

Hlubocký kastelán Martin Slaba připraví letos kastelánské prohlídky zaměřené na osudové osmičky dvacátého století v životě Schwarzenbergů. 

Hluboká, kterou loni navštívilo 295 608 lidí, letos zdražila vstupné na základní okruh o 30 korun na 180 korun. Zámek nabízí pět prohlídkových tras včetně věže. „Bylo by dobré, dostat návštěvníky i na jiné trasy, mohli bychom vytvořit trasu, která by byla částečně bez průvodců, protože to je veliký trend,“ řekl kastelán Slaba.

Od května do září povede kastelánské prohlídky Osudové osmičky v soukromých apartmánech posledních dvou generací Schwarzenebergů. Lidé se dozvědí, jak roky 1918, 1938 a 1948 ovlivnily život členů rodu. Po loňském zkušebním provozu letos Hluboká otevře trasu Hostinské pokoje ve druhém patře, kam chodí skupiny po deseti. Trasa by se mohla rozšířit o další pokoje.

Hlubocký kastelán chce nechat opravit zimní zahradu

Největší zájem je ale o trasu Reprezentační pokoje. „Je to piano nobile, první patro, to bývalo vždycky nejreprezentativnější částí. Na hlavní trase jsou bohaté řezby, dřevěné obložení stěn, stropů. Působí to velmi útulně, mile, ale zároveň neskutečně nádherně,“ uvedl Slaba.

Chce také nechat opravit zimní zahradu a vybudovat zázemí pro zahradníky, kteří se starají o park s rozlohou 60 hektarů. Zimní zahrada je křižovatkou cest i výstupem z hlavní trasy. „Poslední Schwarzenbergové tam měli křesílka, seděli mezi květinami, měli tam klec s papouškem. Není asi myslitelné, že by se vrátila do původní podoby, ale chtěli bychom ji připomenout,“ upřesnil Slaba. Náklady budou v milionech korun.

Kastelán Martin Slaba vystřídal od ledna na postu kastelána Miroslava Pavlíčka, který na zámku působil patnáct let. „Nechci ohýbat Hlubokou svým představám, ale spíš chci ohýbat sebe potřebám Hluboké,“ řekl Slaba.

Nový hlubocký kastelán vystudoval historii a angličtinu na Jihočeské univerzitě. Pracoval ve Státním okresním archivu v Benešově, pak dvanáct let jako ředitel pobočky Národního zemědělského muzea na hlubockém zámku Ohrada.

V Třeboni se větší změny dotknou renesanční expozice a konírny

V Třeboni je novým kastelánem Vít Pávek, který dříve působil na zámcích Buchlovice, Nový Hrad i Slatiňany. V Třeboni čtyři roky prováděl. Letos chystá menší proměnu všech tří prohlídkových tras. Větší změny plánuje v renesanční expozici se zaměřením na poslední Rožmberky a v konírně. Časem vznikne nová expozice v zahradním křídle, kde sídlil oblastní archiv.

„Uvolní se prostory reprezentačního i soukromého charakteru, jako jsou bývalé knížecí ložnice, zámecká kaple svaté Kateřiny či císařský sál s lodžií s výhledem na zámecký park. Zahradní trakt ovšem ukrývá i místnosti s dochovanou renesanční výzdobou i gotickými prvky,“ vvsvětlil Pávek.

V nejbližších letech se rovněž dosavadní hostel v areálu změní na centrum edukačních a vzdělávacích programů jako má zámek Český Krumlov.

Autoři | Foto Facebook Hluboká nad Vltavou

Štítky společnost, zámek, Hluboká, Třeboň, prohlídka, trasa, Zámek Hluboká, purkrabí, zimní zahrada, Schwarzenbergové, průvodce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Rožmberkové, Národní zemědělské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámky Hluboká a Třeboň plánují nové prohlídkové trasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.