Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Plavební komora na Hněvkovické přehradě se stala vodohospodářskou stavbou roku

Plavební komora na hněvkovickém jezu na Českobudějovicku získala ocenění Vodohospodářská stavba roku 2017. V provozu je od loňského května a umožňuje malým lodím, aby se dostaly po Vltavě z Českých Budějovic do Prahy.

Cenu komora získala v kategorii staveb pro vzdouvání a úpravu vodních poměrů nad 50 milionů korun. „Po 60 letech se plavba vrátila na Vltavu a naplnilo se očekávání několika generací, aby lodě doplouvaly do Českých Budějovic po kvalitně splavné vodní cestě. Nynější hospodářský význam vodní cesty je v rekreaci, která se stává stále populárnější a tisíce Čechů našly zalíbení v dovolené na palubě lodi nejen v zahraničí, ale také doma,“ řekl ředitel Ředitelství vodních cest České republiky Lubomír Fojtů.

Výstavba hněvkovické propusti a úpravy řeky v okolí stály zhruba 470 milionů korun. Ředitelství vodních cest chce v budoucnu umožnit mezi Českými Budějovicemi a Prahou plavbu velkých lodí. Momentálně v tom brání ještě přehrady Orlík a Slapy.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Vodohospodářská stavba roku, Hněvkovická přehrada, Stavba roku, České Budějovice, Vodní nádrž Hněvkovice, Praha, Vltava, okres České Budějovice, Ředitelství vodních cest České republiky, zdymadlo, Vodní nádrž Orlík, Vodní nádrž Slapy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavební komora na Hněvkovické přehradě se stala vodohospodářskou stavbou roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.