Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I letos získají obce kolem Temelína milióny korun

Celkem 25 miliónů korun získá letos od společnosti ČEZ třiatřicet obcí v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Energetici tak i v dalším roce budou pokračovat v podpoře vylepšování prostředí v obcích a spolkového života.

Dvě třetiny částky, tedy 16,7 miliónů korun, půjdou do rozvoje obcí. Místní samosprávy za ně mohou stavět nová dětská hřiště, zateplovat školky, nebo třeba zvyšovat bezpečnost chodců. Finanční prostředky jsou určeny pro obce v takzvané Zóně havarijního plánování. „Tato oblast spadá pod podporu ze strany Nadace ČEZ. Nejde o nárokovou věc, ale ve chvíli, kdy projekt dává smysl, je pro obec důležitý a žádost je dobře připravena, mají obce velkou šanci na příspěvek,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen správní rady Skupiny ČEZ. Žádat mohou obce z temelínského okolí v průběhu celého roku.

Částka 8,3 miliónů korun je určena na podporu spolkového života. Pod hlavičkou takzvaného Oranžového roku každoročně v okolních obcích proběhnou stovky akcí. „Nemusí to být vždy jen extrémně významné akce. Jejich význam spočívá hlavně v aktivním zapojení místních obyvatel. Jsme moc rádi, že i díky nám se okolí Jaderné elektrárny Temelín skvěle rozvíjí,“ doplňuje ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Obce mohou využít další grantové programy Nadace ČEZ. Figurují mezi nimi například příspěvky na osvětlení nebezpečných přechodů, stavbu nových dětských hřišť, výsadbu stromů nebo odstranění bariér ze škol a obecních budov.

Mezi lidmi je oblíbeným projektem aplikace EPP-Pomáhej pohybem. Při běhu, posilování, ale třeba jen i při chůzi s kočárkem sbírají lidé v aplikaci body. Ty pak přidělují jednotlivcům nebo sdružením, které po dosažení určitého počtu bodů získává od Nadace ČEZ finanční příspěvek. Lidi to nic nestojí, navíc díky aplikaci získají údaje o například překonané vzdálenosti nebo spálených kaloriích.

Celková podpora od společnosti ČEZ už na jihu Čech přesáhla 850 miliónů korun. I letos mají energetici v plánu v jižních Čechách uvolnit desítky miliónů korun.

Štítky Temelín, podpora, ČEZ, život, Jaderná elektrárna Temelín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I letos získají obce kolem Temelína milióny korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.