Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Slavný youtuber si v Budějcích zkusil jeden den na invalidním vozíku

Nákup jídla a léků, návštěva rychlého občerstvení nebo užití toalety. Pro zdravého člověka jsou tyto činnosti naprostou samozřejmostí, kterou bez problémů vykonává každý den. Jak jsou na tom ale lidé na invalidním vozíku? O tom natočil v Budějcích video slavný youtuber, který si jeden den s tímto hendikepem vyzkoušel. A ačkoliv se říká, že v Budějcích by chtěl žít každý, ani naše krajské město není v tomto směru bez chyb.

Youtuber Jan Michalovič natáčí videa na internet od roku 2017. Jeho poslední video, i když pochází z Litvínova, natáčel v Budějcích. A co ho přilákalo do jižních Čech? Odpověď je jednoduchá. Sociální experiment. „Chtěl jsem poukázat na problematiku, se kterou se den co den potýkají hendikepovaní lidé na ulicích,“ vysvětlil Honza.

Do Budějc ho pozval Ondra Tupý, který chtěl právě na tyto problémy upozornit. Ondra je na vozíčku dva a půl roku. Po skoku do vody částečně ochrnul na všechny čtyři končetiny. I přesto je ale aktivním řidičem, studuje a chodí do práce. Navíc ještě založil v budějcích rugbyový tým. 

Kluci společně navštívili několik míst, na kterých si Honza sám vyzkoušel, že být uvázaný na invalidní vozíček není vůbec jednoduché. „Pocit z toho dne byl tak půl na půl. Na jednu stranu mě hrozně štvalo, kolik překážek na ulicích je. Zdravý člověk si toho ani nevšimne, ale pro někoho může být třeba návštěva fast foodu nadlidským úkolem. Na druhou stranu mě ale hřálo, jak lidé reagovali. Téměř všichni vždy pomohli. Až v té největší krizové situaci, kdy jsem spadl z vozíku a pomohly kolemjdoucí mladé slečny, mě zarazilo, kolik aut projelo bez pomoci,“ popsal youtuber.

Sám Ondra vysvětluje, že ačkoliv na mnoha místech zaručují bezbariérový přístup, reálně tomu tak není. „Vždycky je tam nějaký schůdek nebo prážek. To je prostě problém. Nemluvě o tom, když si chceš dojít třeba v Mercury na záchod. Ten odtahovák na dvěřích je tam úplně špatně. Lidé si z těch bezbariérových záchodů dělají šatny, uklízecí místnosti,“ popisuje Tupý. 

Většina lidí ale podle Michaloviče nebyla lhostejná a snažila se pomáhat. „V paměti mi rozhodně utkvěl pán, který bez váhání zastavil vozidlo a pomohl mi zpět na vozík. Po chvíli se k němu přidal i další pán,“ dodal.

Některé běžné rituály jako nákup jídla, léků nebo užití toalety, tak nejsou pro vozíčkáře v Budějcích snadným úkolem.

Foto Repro Youtube

Štítky Jan Michalovič, youtuber, Onřej Tupý, hendikep, invalidní vozík, České Budějovice, toaleta, Litvínov, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Slavný youtuber si v Budějcích zkusil jeden den na invalidním vozíku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.