Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějcké kašny a pítka se začnou probouzet ze zimního spánku

Ukradené volavky, Chlapce se žábou, Hirzovu fontánu, samozřejmě také Samsonovu kašnu a další vodní prvky na území Českých Budějovic začnou v pondělí 9. dubna připravovat na novou sezonu pracovníci vodohospodářské společnosti Čevak. Během dubna postupně probudí ze zimního spánku jedenáct kašen a šest pítek.

Příprava českobudějovických kašen a pítek do letního provozu začne v pondělí 9. dubna a potrvá nejméně tři týdny. Všechny vodní prvky na území města budou v úterý 1. května připravené na letní sezonu.„Dlouhá zima je už za námi a osobně považuji letní strojení za výbornou zprávu. Všechny kašny naši pracovníci vyčistí, překontrolují jejich technologii a napustí vodou. Stejně tak překontrolují, vyčistí a zprovozní všechna pítka,“ upřesnila postup prací Jitka Kramářová, mluvčí Čevaku, který vše zajišťuje.

„Na kašně v Háječku vymění filtr včetně náplní a potřebné armatury. Celkem bude zprovozněno jedenáct kašen i vodní prvek v parku 4D na Máji a šest pítek," dodal náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Největší českobudějovická Samsonova kašna, která je na náměstí Přemysla Otakara II., přijde na řadu v polovině dubna. Její údržba začne v pondělí 16. dubna a trvat bude minimálně tři dny. „Pracovníci Čevaku Samsonovu kašnu  vypustí, vyčistí a sejmou zimní čeření. Také mušli zbaví nánosů holubího trusu a zkontrolují i osazená světla,“ uvedl Podhola.

Vodní prvky v Budějcích

Pítka: Piaristické náměstí, Na Sadech – u Polikliniky Sever, Na Sadech – u pošty, u katedrály svatého Mikuláše, Lannova třída, Samsonek – součást Fontány (Lannova vodní prvek, paměť města).

Kašny: Samsonova kašna, Chlapec se žábou, Volavky, na Mariánském náměstí, Žena u vody – ulice Lidická, Hirzova fontána – Lannova třída, Fontána – Lannova se symbolickými koryty Vltavy a Malše, u Domu kultury Vltava, v Háječku, Máj – ulice Ant.onína Barcala

V Českých Budějovicích v parku Čtyři Dvory je také Vodní hra pro děti, která bude zprovozněna jako poslední.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky společnost, kašna, pítko, čištění, provoz, léto, České Budějovice, fontána, Petr Podhola, Na Sadech, Háječek, hibernace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké kašny a pítka se začnou probouzet ze zimního spánku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.