Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zapíší se někomu do života. Registr kostní dřeně se rozšíří o studenty a zaměstnance VŠTE 

Studenti a zaměstnanci českobudějovické VŠTE se 12. dubna zapojí do náboru registru dárců kostní dřeně. Nápad vzešel od absolventky školy Lucie Gerbergové a Alžběty Vachelové, studující architekturu na ČVUT.

„Alžběta už dva roky ve volných chvílích organizuje nábory do registru dárců kostní dřeně přímo na půdě univerzit po celém Česku. Zatím jich zvládla třináct. Díky tomu se do registru zapsalo 1999 mladých lidí. Přišlo mi přirozené, že bychom oslovili i mou domovskou VŠTE,“ říká Lucie Gerbergová, která jako absolventka ekonomické části školy dnes pracuje v cestovním ruchu.

Projekt stojí na myšlence přivést zdravotnický personál přímo do škol a rozhodování studentům usnadnit. Řada jich o podobném kroku uvažuje, ale tradiční cesta přes nemocnici či zdravotnické zařízení, kde si musí nechat odebrat vzorek krve, jim nevyhovuje. „Tohle lze přitom během náborového dne zvládnout přímo ve škole za několik minut,“ poznamenává Lucie Gerbergová.

„Věřím, že tím do povědomí lidí pomůžeme víc dostat smysl a význam dárcovství kostní dřeně, které je celosvětovým problémem. Čím víc lidí získáme, tím vyšší je naděje na uzdravení pro nemocné. Může-li člověk druhému zachránit život, vždy to stojí za to,“ říká Tomáš Podmajerský, předseda Studentské unie VŠTE, která na akci spolupracuje.

„Náborová akce se uskuteční v učebně E1 od 11 do 17 hodin a je určena všem zdravým zájemcům od 18 do 35 let věku,“ upřesnil Zdeněk Zuntych. Mezi 11. až 14. hodinou bude k dispozici externí proškolený personál Českého národního registru dárců dřeně. Další tři hodiny pak budou patřit lékařce Janě Vondrákové z českobudějovické Nemocnice, která se této problematice dlouhodobě věnuje.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky VŠTE, kostní dřeň, registr, dárci, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České vysoké učení technické v Praze, Česko, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapíší se někomu do života. Registr kostní dřeně se rozšíří o studenty a zaměstnance VŠTE   |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.