Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech bývá na 260 pobytových táborů pro děti, nejvíc v republice

Každoročně se v létě v Jihočeském kraji koná přibližně 260 pobytových táborů pro děti. Je to nejvíce ze všech regionů v republice. Jde o akce pro minimálně 30 dětí na dobu ne kratší než pět dní. Podle Marie Noskové, ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých z českobudějovické hygienické stanice, je situace na trhu s dětskými pobytovými tábory v Jihočeském kraji dlouhodobě stabilizovaná a klientela se nijak výrazně nemění.

„Když to řeknu zjednodušeně, tak na tábory jezdí vlastně stále stejné děti, z nichž se pak stanou většinou vedoucí. Skupina, kterou tato činnost zajímá, se nijak výrazně nemění,“ uvedla ředitlka odboru hygieny dětí a mladistvých z českobudějovické hygienické stanice Marie Nosková s tím, že to dokládá i statistika. Počet pobytových táborů se už několik let mění nepatrně a pohybuje se v rozmezí od 240 do 260 akcí. Stejně tak zůstává přibližně stejný počet dětí na těchto akcích. „Bývá to zhruba 36 až 37 tisíc účastníků,“ dodala Nosková.

Provozovatelé letních pobytových táborů musí o akci předem informovat krajskou hygienickou stanici. Tábory, které mají své studny nebo vrty, dokládají i aktuální rozbory vody. Podklady musí na hygienickou stanici dodat měsíc před začátkem akce. „Většinou to všichni dělají na poslední chvíli, takže momentálně nemáme žádnou informaci o tom, co se kde v létě bude dít,“ řekla Nosková.

Dodala, že vzhledem k letitým zkušenostem provozovatelé málokdy v něčem chybují. Svědčí o tom statistika kontrol, které hygienici každoročně dělají. „Musíme prověřit minimálně 30 procent z celkového počtu táborů. Ale kontrolujeme jich víc, loni to byla přibližně stovka a těch nedostatků jsme objevili pár, jednalo se o drobné závady,“ řekla. Uvedla, že každý rok zaregistruje i stížnosti od některých rodičů. Podle ní však jde jen o to, že očekávali větší komfort. „Rodičům třeba vadí, že chatky nejsou moderní, nebo že v táboře je pouze suchý záchod,“ dodala.

Autoři

Štítky letní dětský tábor, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Marie Pštrossová-Nosková, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech bývá na 260 pobytových táborů pro děti, nejvíc v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.