Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fokus České Budějovice připravuje otevření Centra duševního zdraví

Nezisková organizace Fokus České Budějovice sídlí od ledna na nové adrese, v českobudějovické čtvrti Mladé. Po jedenácti letech se organizace přesunula do nových prostor s lepším zázemím. Klienti tak mohou navštěvovat terapeutickou dílnu, kurzy tvůrčího psaní či absolvovat společná vaření a další aktivity.

„Důvodů ke stěhování bylo více. Jednak jsme potřebovali prostory, ve kterých může vzniknout Centrum duševního zdraví. Navíc je tu pro klienty zahrada, kde mohou aktivně trávit čas pracovními činnostmi. A v neposlední řadě jsme chtěli zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců,“ vysvětluje na úvod Zdeňka Kuviková, ředitelka neziskové organizace Fokus České Budějovice.

Od ledna 2018 se zázemí Fokusu České Budějovice nachází na adrese Novohradská 1058/71 v českobudějovické čtvrti Mladé, v blízkosti Penny marketu. Od zastávky MHD to jsou čtyři minuty pěšky. Stěhování proběhlo po 11 letech, kdy nezisková organizace sídlila na sídlišti Vltava. „Klienti se rychle adaptovali, a zpětné vazby od nich jsou pozitivní,“ říká Zdeňka Kuviková. A sociální pracovnice Lucie Kolářová ji doplňuje: „Máme lepší zázemí pro schůzky s klienty a celkově je to příjemnější prostředí.“

V patrovém domě se nachází sociálně terapeutická dílna s ateliérem Kočka a prostory pro připravované Centrum duševního zdraví. V sociálně terapeutické dílně je pro klienty pravidelný program od pondělí do pátku. Společná vaření, terapeutická setkání, trénování paměti, kurzy tvůrčího psaní, vyrábění vitráží takzvanou tiffany technikou a mnohé další.

Prostory pro Centrum duševního zdraví sestávají z místnosti pro sestru a psychiatra, konzultovny, čekárny a sociálního zázemí. Zabydlená je zatím pouze místnost pro zdravotní sestru – Fokus České Budějovice zaměstnává dvě, které pravidelně jezdí za klienty do jejich domácností. V patře je administrativní zázemí sociálních a dalších odborných pracovníků. „Funguje to tu trochu jako sborovna. Pracovníci jsou většinu času v terénu s klienty. Sem přicházejí, aby udělali nutnou administrativu, měli prostor pro porady a podobně,“ přirovnává chod kanceláří k provozu ve škole Věra Michalicová, PR pracovnice. Dům obklopuje velká zahrada s venkovním posezením. Tady mohou klienti relaxovat, v létě si užívat sluníčka. 

Nové prostory nabídlo Fokusu k pronájmu Statutární město České Budějovice, záměr zřídit Centrum duševního zdraví v nových prostorách podporuje i Jihočeský kraj.

Fokus České Budějovice podporuje lidi s duševním onemocněním na jejich cestě k zotavení. Pomáhá na 300 ženám a mužům na jihu Čech. Obvykle se jedná o osoby se schizofrenií, bipolární poruchou či těžšími formami depresí.

Tisková zpráva

Štítky Centrum duševního zdraví, Fokus, České Budějovice, duševní zdraví, nezisková organizace, dílna, Penny Market, Česko, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fokus České Budějovice připravuje otevření Centra duševního zdraví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.