Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín spouští nový informační systém. Obyvatelé budou dostávat zprávy a e-maily

Jaderná elektrárna Temelín spouští pro obyvatele ve svém okolí nový informační systém. Registrovaní uživatelé dostanou prostřednictvím textové zprávy nebo krátkého mailu od elektrárny informaci například o zkouškách sirén nebo plánovaných cvičeních. Nový informační kanál doplňuje sirény a další prvky havarijního vyrozumění. Určen je i pro informování okolí v případě velmi nepravděpodobné mimořádné události.

„Dne 4. dubna ve 12:00 proběhne zkouška sirén v závodním rozhlase a také uvnitř areálu elektrárny Temelín. Akustický signál může být slyšitelný i v bezprostředním okolí areálu.“ Tak vypadá jedna ze zpráv, které systém rozešle s časovým předstihem na všechny zaregistrované e-mailové adresy. „Obyvatelé z okolí, kteří do formuláře uvedou i číslo svého mobilního telefonu, dostanou i stejnou textovou zprávu,“ doplnil tiskový mluvčí Temelína Marek Sviták. 

Dosud elektrárna informaci předávala okolním obyvatelům především prostřednictvím starostů. Ti zprávy z elektrárny zveřejňovali například na webových stránkách měst a obcí. Tento způsob zůstane zachován. Nově bude doplněn o přímou zprávu pro registrované uživatele. „Nechceme obyvatelům rozesílat desítky e-mailů či textových zpráv měsíčně. Smyslem nového systému je poskytnout lidem v našem okolí aktuální informace o jevech či dění, které by je mohlo bez vysvětlení například znepokojit. Nebude jich proto mnoho a budou se týkat především slyšitelných zkoušek sirén, technologie, nebo třeba cvičení,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Nový informační kanál nenahrazuje sirény ani další prvky havarijního vyrozumění. Ty zůstávají i nadále plně funkční a jde dál o klíčový prvek pro případ nepravděpodobných jevů. SMSky nebo maily by okolním obyvatelům poskytly dodatečné informace o aktuálním dění. 

„Technologie se neustále vyvíjejí a my v souladu s tím obě naše jaderné elektrárny průběžně vylepšujeme. A netýká se to jen čistě výrobních zařízení, ale i řady dalších prostředků, což je právě tento případ. Navíc jsme celý systém vyvinuli zcela sami a můžeme jej nabízet i dalším společnostem,“ doplňuje ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek. 

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky Temelín, informační systém, novinka, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín spouští nový informační systém. Obyvatelé budou dostávat zprávy a e-maily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.