Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začínající podnikatelé představili své projekty v soutěži s názvem Jihoczech

Cesta od nápadu o podnikání k jeho zrealizování není jednoduchá. O tom se přesvědčili i účastníci soutěže s názvem Jihoczech - soutěž nejen pro startupy, kterým má s naplněním jejich podnikatelských záměrů pomoci kromě samotné účasti také řada odborných seminářů realizovaných v Jihočeském vědeckotechnickém parku.

Soutěž Jihoczech připravil Jihočeský vědeckotechnický park ve spolupráci s partnery a je určena těm, kteří zvažují začít podnikat a mají odvahu svou myšlenku opravdu uskutečnit. Garantem programu s podtitulem „soutěž nejen pro startupy“ se stal Jihočeský kraj.

Do finále soutěže se zapojili začínající podnikatelé s deseti projekty, ze kterých porota vybrala tři nejlepší. Ty byly následně oceněny zajímavými cenami. Kromě finanční podpory získali výherci například půlroční zasídlení ve vědeckotechnickém parku, kde se také uskutečnilo finálové klání. Jedinou podmínkou pro účast bylo, aby projekty měly souvislost s Jihočeským krajem a aby zůstaly v regionu i po zrealizování.

Autorem nápadu, který získal nejlepší hodnocení, je Leoš Kubíček z firmy BCF. Ten přišel na možnost propojení psychologie a managementu s virtuální realitou. Jeho projekt, Virtual Lab, je podle náměstka jihočeské hejtmanky Josefa Knota vysoce inovativní a může mít velký přínos pro společnost. Virtual Lab má totiž pomáhat například lidem, kterým hrozí syndrom vyhoření.

„Je to projekt, který podle našeho názoru prošel takřka jednomyslnou podporou a má šanci nás reprezentovat nejen na jihočeském fóru, ale i na fóru mezinárodním,“ zhodnotil náměstek Jiří Knot.

„Náplní projektu je naučit lidi využívat prožitek jako programovací nástroj nevědomí a mozku pro zvládání obtížných situací. Například pro lidi, kteří jsou hodně technicky zaměření, je velmi náročné si představit cílovou situaci a jak se v ní budou cítit. Virtuální realita přináší možnost nasimulovat prostředí natolik reálně, že na to tělo začne reagovat a proces prožívání spustí. Vzešlo to z toho, že osm let pomáháme lidem, kterým hrozí syndrom vyhoření. Setkáváme se s lidmi z technických profesí, na které běžné metody nefungují, proto jsme hledali, jak jim pomoci. Dnes už máme přesah i do vrcholových sportů,“ popsal svůj vítězný projekt Leoš Kubíček, který věří, že díky výhře budou moci Virtual Lab otevřít jako místnost s pevně danou otevírací dobou, kam by lidé mohli přijít relaxovat nebo se poprat s vlastním strachem.

Na druhém místě se umístil projekt studentů Jihočeské univerzity, Michaely Šimonové a Karla Šimka, kteří jsou ve třetím ročníku oboru Obchodní podnikání. Ti společně vymysleli systém sdružující segmenty cestovního ruchu, tedy studenty, průvodce, cestovní kanceláře, agentury a kulturní objekty, který mezi nimi má v co nejkratším čas zprostředkovat pracovní poměr. „Řeší to mnoho problémů jako zaplňování stavů, nebo když průvodci vypadnou na poslední chvíli, tak systém pomůže najít náhradu,“ popsal Šimek.

„Já jsem přišla s tou prvotní myšlenkou propojení a díky Kájovi jsme to převedli do online světa“ dodala Michaela Šimonová s tím, že spolu už dříve spolupracovali na jiném projektu a věděli tak, co od toho druhého očekávat.

Pro výherce spolupráce s organizátory soutěže nekončí pouhým předáním cen, ale tým Jihočeského vědeckotechnického parku jim nabídne i další podporu. „Nápadů jsme dostali 38, ale do kvalitních podnikatelských záměrů byla zpracována zhruba polovina.  Ne všichni původní autoři nápadů se chtějí podnikání opravdu věnovat a obětovat tomu svůj čas. Ze soutěže chceme udělat tradici a naším záměrem je především někoho podpořit, a ne pouze někoho hodnotit. Myslím, že i soutěžící to vnímají tak, že cílem je nápady dovést do skutečného podnikání,“ popsala koordinátorka soutěže Lenka Chrobočková z Jihočeského vědeckotechnického parku.

Více na webu Jihoczcech.cz

Štítky Jihoczech, soutěž, Jihočeský vědeckotechnický park, projekt, podnikání, Leoš Kubíček, Jihočeský kraj, Karel Šimek, Jiří Knot, Josef Knot, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínající podnikatelé představili své projekty v soutěži s názvem Jihoczech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.