Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Krokodýlí zoo Protivín slaví deset let a po velkém úspěchu s gaviály chystá další novinky

PR článek

Klukovský sen je již mnoho let skutečností. V budově v centru Protivína se každý den již desátým rokem otevírají dveře široké veřejnosti a zde odchovaní krokodýli putují do celého světa. Jak se stane, že se jihočeský rodák stará o největší sbírku krokodýlů v Evropě a drží světový unikát tím, že se mu jako jedinému podařilo odchovat hned čtrnáct mláďat kriticky ohroženého gaviála indického? O splněném snu z dětství i o novinkách, které si Krokodýlí zoo Protivín připravila na letošní sezonu, jsem si povídala s jejím zakladatelem a ředitelem Miroslavem Procházkou. 

Miroslav Procházka vyrůstal ve vesnickém prostředí na předměstí Písku. Rodina měla malé hospodářství se zvířaty a po přestěhování do panelového domu Miroslavovi jeho láska ke zvířatům zůstala, a navštěvoval místní akvaristický a teraristický kroužek. Když mu bylo jedenáct let, někdo do domu dětí přinesl mládě krokodýla. „V televizi tehdy běžely pořady jako Království divočiny, kde říkali, že krokodýlům hrozí vyhynutí a já si usmyslel, že až budu dospělý, založím krokodýlí zoo, kde budu chovat všechny druhy krokodýlů, abych je zachránil. Byl to ale klukovský sen,“ vypráví.

Miroslav Procházka se svého snu nevzdal, sehnal první krokodýly a v roce 2005 odchoval první kriticky ohrožený druh. Tím se ale dostal do pozitivního problému. Aby odchov měl smysl, musel získat licenci zoologické zahrady, protože bez ní je těžké účastnit se oficiálních ochranářských projektů. Zakoupil stodolu v centru Protivína a začal ji upravovat na chov. „Potřeboval jsem budovu se silnými stěnami a velkou plochou. Tady je dva tisíce metrů čtverečních, stěny jsou silné přes jeden metr,“ komentuje Procházka výběr starého statku nedaleko náměstí, který v roce 2015 prošel kompletní rekonstrukcí.

V zoo by rád choval všechny druhy krokodýlů v tradičním slova smyslu, z těch schází pouze krokodýl orinocký. Během posledních let se totiž objevily další dva druhy. U živočišných druhů se nově neřeší diferenciace jen na základě vnějších znaků, ale začaly se dělat i testy genetické, které objevily nové druhy, které jsou fenotypově totožné, ale jejich DNA se liší. „Poddruh se povýšil na nový druh. Máte vedle sebe dva stejné krokodýly a říkáte, že jsou jiní. Z těch pravých druhů nám schází jeden, teď v dubnu nám přijde jeden z těch nových druhů, takže jich budeme mít dvacet tři,“ vysvětluje.

Sbírku by chtěl Miroslav Procházka kompletní, ale v tuto chvíli to není priorita. Soustředí se na stabilizaci důležitých odchovů. Jako jediní v podmínkách mírného pásma totiž Protivínští odchovávají kriticky ohrožené gaviály indické. Mimo Indii se narodilo pouze jedno mládě na Floridě, v Protivíně se jich loni narodilo hned šestnáct a pouze dvě uhynula. Světový unikát byl náročný i na krmení. Poté, co pro malé gaviály zoo vykoupila všechny rybky na volném trhu a někteří akvaristé ani nechtěli své rybky jako potravu pro gaviály prodat, přistoupili v zoo k chovu vlastnímu. V současné době je již jedenáct gaviálů umístěno v zoologických zahradách po celé Evropě. Z dalších kriticky ohrožených druhů v Protivíně chovají Aligátory čínské, štítnaté, kubánské, filipínské a siamské.

„Kriticky ohrožený druh je takový stupeň ohrožení, kdy významně klesá počet jedinců. Není to dáno ani tak počtem, jako zánikem celých lokalit. Předpokládá se, že se do tohoto stupně velmi rychle dostanou krokodýli v západní Africe. Celosvětově musíme vyloučit vlivy, které způsobují toto vymírání. Ať už se jedná o zmenšování životního prostředí kvůli kácení pralesů pro pěstování palmy olejné, rozpínání lidských sídel nebo znečištění vod. V Nepálu se dokonce stalo, že populace gaviálů byla ohrožena tím, že zmizely ryby přehnaným rybolovem. Gaviálové vymírali, protože neměli, co žrát,“ apeluje ředitel Procházka.

Na letošek si Krokodýlí zoo Protivín připravila hned dvě velké novinky. Sbírku rozšíří o krokodýla západoafrického a vytvoří tak novou expozici pouštních druhů z mauretánské populace. Druhou novinkou bude opětovné zařazení aligátorů albínů.

Veškeré informace o novinkách, připravovaných křtech, komentovaných prohlídkách a krmeních, mohou zájemci sledovat v aktualitách na webových stránkách Krokodýlí zoo Protivín a na Facebooku.

Štítky společnost, krokodýl, Zoo, Protivín, Miroslav Procházka, gavialis, Krokodýlí ZOO Protivín, ohrožený druh, Evropa, Facebook, Písek, Nepál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krokodýlí zoo Protivín slaví deset let a po velkém úspěchu s gaviály chystá další novinky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.