Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Rybářství Třeboň chybí kvůli suchu v rybnících čtyřicet procent vody

Rybářství Třeboň chybí kvůli suchu v rybnících zhruba čtyřicet procent vody. Firma proto omezila kapacity sádek, používá hlavně ty v Třeboni, z nichž se voda vrací do rybniční soustavy. Úhyn ryb kvůli suchu nezaznamenala.

„Z objemu vody, který zadržují naše rybníky, nám oproti obvyklému stavu chybí zhruba 40 procent vody. Na rybníku Dvořiště, který má 387 hektarů a běžně zadržuje při své hospodářské hladině 6,7 milionu kubíků vody, tam v tuhle chvíli chybí zhruba padesát procent,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Firma vyhlásila režim sucha, s vodou šetří. Omezila sádkovací kapacity, na kterých potřebuje uchovat ryby před tím, než je prodá. „Teď sádkujeme hlavně v Třeboni, kde se voda, která přes sádky teče, vrací zpátky do soustavy, takže o ni nepřicházíme,“ řekl Malecha.

Problém se zdravotním stavem obsádek ani s úhynem ryb spojeným se suchem třeboňští rybáři zatím nemají. Protože sucho může podle Malechy trvat i několik měsíců, připravují se rybáři na to, že z rybníků, v nichž je vody víc, ji začnou čerpat do těch, kde je už situace vážná.

Od roku 2002 zažívá podle Malechy republika extrémy, povodně nebo velká sucha. Letošní rok považuje oproti předešlým za mimořádný v tom, že sucho přišlo velmi brzy. Po teplém lednu i únoru nastaly mrazy v březnu.

„A z toho přišlo léto. Příroda si s námi docela hraje. Nebyl žádný sníh, žádné srážky. Jsme na začátku května a potýkáme se se situací, která přicházela v červenci, srpnu a ne na začátku sezony. To je nový extrém. Máme výhodu Zlatou stoku (vodní kanál napájející rybniční soustavu), která je schopná, když je voda v Lužnici, nám významně pomoci. Ale voda už není ani tam,“ řekl Malecha.

Zdroj ČTK

Štítky voda, rybářství, Třeboň, nedostatek, rybník, ryby, Rybářství Třeboň, Dvořiště (rybník)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybářství Třeboň chybí kvůli suchu v rybnících čtyřicet procent vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.