Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavbu stanu do extrémních podmínek si procvičili v Temelíně

Necelou hodinu zabralo zprovoznění záložního havarijního střediska Jaderné elektrárny Temelín. Postavení mobilního zázemí pro svůj havarijní štáb si energetici vyzkoušeli vůbec poprvé. Netradiční cvičení trvalo dvě hodiny a zapojila se do něj dvacítka členů havarijního štábu.

Postavit stan o rozloze padesát metrů čtverečních, zprovoznit jeho vybavení bylo námětem netradičního havarijního cvičení v Jaderné elektrárně Temelín. Dvacítka odborníků to zvládla za padesát minut. „Na premiéru to bylo dobré. Činností kolem přípravy mobilního havarijního střediska je poměrně dost. A do hodiny jsme byli připraveni plnohodnotně převzít řízení zásahu,“ poznamenal Vít Sova, cvičící velitel havarijního štábu.

Vlastnímu postavení stanu předcházelo zprovoznění mobilního dieselgenerátoru pro napájení kompresoru, pomocí kterého došlo k nafouknutí stanu. Do dvaceti minut pak provizorní oranžová gumová stavba stála. Další půlhodinu pak odborníci uváděli do provozu potřebné vybavení. „Šlo například o klimatizaci, připojení přes satelitní internet nebo mobilní radiační monitorací stanici. Členové havarijního štábu prověřili i satelitní telefony,“ uvedl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták. 


Rozloha stanu je padesát metrů čtverečních a vešla by se do něj dvacítka odborníků.

„Nafukovací stan by se využil v případě rozsáhlé přírodní katastrofy, která by znepřístupnila hlavní středisko v Temelíně i záložní v Českých Budějovicích. Reálně tedy jde o velmi nepravděpodobnou situaci, ale i na ty musíme být připraveni a mít v záloze další možnosti,“ poznamenal ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

ČEZ speciální stany pořídil v rámci opatření realizovaných na základě zátěžových testů po havárii ve Fukušimě. Cílem těchto opatření bylo mimo jiné zajistit, aby elektrárna zvládala mimořádné přírodní pohromy po nejméně tři dny úplně sama, bez jakékoliv pomoci zvenčí. Stan je tepelně izolovaný a připravený na teploty od mínus třiceti do plus šedesáti stupňů Celsia, vichřici, nebo zatížení sněhem. Součástí vybavení je elektrocentrála, výkonné topení, osvětlení i klimatizace. O konkrétním umístění stanu v případě události by rozhodl velitel havarijního štábu s ohledem na aktuální situaci na nejbližším bezpečně možném místě.

Autoři | Foto Jana Gribbinová

Štítky Temelín, havarijní středisko, zkouška, stan, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Jan Kruml, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu stanu do extrémních podmínek si procvičili v Temelíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.