Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Rochova metoda pevnosti prověřila budějcké veřejné osvětlení

Testem, který prověřil odolnost proti větru, prošlo třiapadesát budějckých stožárů veřejného osvětlení. Takzvaná Rochova zkouška simuluje pomocí speciálnho stroje působení větru a umožňuje zjistit průběh ohybového momentu. Zkouška je prováděna už šest let a prověřila zatím celkem 263 stožárů.

„Jedná se o nedestruktivní zkoušku, při které na stožár působí předem vypočítaná a pomalu narůstající síla v tahu a tlaku. Tato síla simuluje působení větru a umožňuje zjistit průběh ohybového momentu. Měření je prováděno čtyřikrát pro každý stožár a zaznamenává jeho vychýlení na grafickém diagramu, což  umožní stanovit vady stožáru a jeho založení v zemi,“ popisuje náměstek primátora Petr Podhola.

Ke zkoušce bylo vybráno 53 stožárů ve čtyřech lokalitách. „Konkrétně na Zavadilce, ve Čtyřech Dvorech, v parku Na Sadech a na Pražském předměstí v ulicích J.Š. Baara, Jírovcova a Bedřicha Smetany. Zpracování výsledků potrvá pravděpodobně do června,“ dodal náměstek s tím, že každý stožár obdrží známku od 1 do 5 a na základě výsledků zkoušky je v následujícím roce přistoupeno k případné obnově sloupů nebo změně jejich založení.

Zkouška je prováděna již šestým rokem, zatím bylo prověřeno 263 stožárů, z toho 64 procent hodnoceno známkou 1, 20 procent známkou 2 a pouze 16 procent známkou 3 až 5. To znamená, že 84 procent stožárů splnilo požadavky na bezpečnost. 

Pět stožárů obdrželo známku 4 a pouze dva stožáry známku 5, což znamená nutnost okamžitého odstranění stožáru. Celková cena letošní zkoušky je cca 60 tisíc korun.

Autoři | Foto c-budejovice.cz

Štítky Rochova metoda, stožár, veřejné osvětlení, vítr, Petr Podhola, Bedřich Smetana, Na Sadech, Zavadilka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rochova metoda pevnosti prověřila budějcké veřejné osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.