Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Slunečnice upozorní na roztroušenou sklerózu. Lidé v Českých Budějovicích podpoří nemocné

Rozdávání sazenic slunečnic právě dnes, ve středu 30. května, v Českých Budějovicích upozorní na potíže pacientů s roztroušenou sklerózou. Nemocí, která postihuje nejčastěji mladé lidi a převážně ženy, v Jihočeském kraji trpí přes tisíc lidí. Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání dvacet až třicet let aktivního života. Právě optimistický květ slunečnice, která od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů. Dobrá psychika je v jejich léčbě stěžejní.

Osvětový projekt Rozsviťme Českou republiku se koná v deseti městech České republiky a je letos spojený se Světovým dnem roztroušené sklerózy (RS) připadajícím na 30. května. V Českých Budějovicích si letos lidé od pořadatelů budou moci odnést slunečnicové sazenice, aby si je vysadili doma a vyjádřili tak podporu nemocným. „Akce spojená s benefičním koncertem se uskuteční 30. května od 14 do 18 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.,“ říká Věra Švábová z pořádající Unie Roska České Budějovice.

Jako hlavní host vystoupí Michal Prokop trio, na podiu se vystřídají další hudebníci a soubory ze základních uměleckých škol. „Na obrazovce budeme zároveň po celou dobu vysílat informace o roztroušené skleróze, její léčbě, naší organizaci a o tom, co pro pacienty můžeme udělat,“ popsala Věra Švábová. Každá zmínka o chorobě je podle ní prospěšná, protože ve společnosti se o diagnóze pořád ví málo. „Spousta lidí má sklerózu spojenou se starými lidmi, demencí a zapomínáním. Přitom je to nemoc mladých lidí,“ zdůraznila.

Roztroušená skleróza je nevyléčitelná, přesto podle vedoucí RS centra v Českých Budějovicích lékařky Jany Adámkové dnes již existují možnost účinné léčby. „Máme moderní vyšetřovací metody, jak zobrazovací – v Jihočeském kraji jsou k dispozici čtyři přístroje pro magnetickou rezonanci – tak laboratorní, které dokážou toto onemocnění odhalit již v časných fázích,“ popsala Adámková.

Průlom podle ní nastal před více než dvaceti lety s příchodem biologické léčby, jejíž možnosti se navíc dál posouvají a rozšiřují. Dnes lékaři dokážou nemoc účinně tlumit, mírnit její postup a oddálit případný příchod doby, kdy se člověk bez vozíku a pomoci neobejde. „Před nástupem biologické léčby byla terapie jen intuitivní a málo účinná. Dnes je biologická léčba bez omezení dostupná všem pacientům, kteří naplní diagnostická kritéria,“ upřesnila českobudějovická lékařka.

Tisková zpráva | Foto Alžběta Lafatová

Štítky společnost, nemoc, roztroušená skleróza, lékařka, den, slunečnice, podpora, České Budějovice, léčba, pacient, Jihočeský kraj, Česko, Jana Adámková, Michal Prokop, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slunečnice upozorní na roztroušenou sklerózu. Lidé v Českých Budějovicích podpoří nemocné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.