Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvacet metrů dlouhý podchod v Lipně nad Vltavou vyzdobí známý graffiti umělec Jan Kaláb

Celosvětově uznávaný graffiti umělec Jan Kaláb, který je známý pod uměleckým pseudonymem Point, bude poprvé tvořit na jihu Čech. Svými graffiti ozdobí asi 20 metrů dlouhý podchod v centru Lipna nad Vltavou.

Propojí tak dva zdejší světy – svět vody, tedy Lipenského jezera a lipenskou pevninu, svět korun stromů. Veřejnosti dílo představí na vernisáži, která se bude konat 2. června v 18 hodin. Výzdoba podchodu je součástí projektu s názvem Umění ve městě.

Podle Jana Kalába, který je jedním z průkopníků graffiti v České republice a spoluzakladatelem graffiti skupiny DSK, ve které působil i výtvarník Vladimír 518 půjde v případě lipenského podchodu jako takového o spojení dvou míst, dvou světů.

„V případě Lipna nad Vltavou je to spojení vodního světa a světa korun stromů,“ uvedl Kaláb, který jako jediný z takzvaných českých writerů vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Svá díla vystavoval v Německu, Argentině a v Americe a je autorem prvního plastikového 3D graffiti na světě.

Když vymýšlel grafický námět, využíval při něm i perspektivy této technické stavby.

„Je dlouhá skoro 20 metrů, ale široká jen 4 metry. Procházející divák nebude mít skoro žádný odstup a bude tak sevřený uvnitř malby. Proto jsem zvolil strukturu barevných bodů,“ dodal. 

Kaláb bude na jihu Čech tvořit vůbec poprvé. „Organizátoři festivalu Umění ve městě si vybrali mě a požádali mě o ztvárnění tohoto místa. Jsem moc rád, že můžu svoje umění přinést i do Lipna nad Vltavou,“ řekl. Lipensko ale umělec dobře zná. „Celý kraj kolem Lipna je krásný. Šumavské lesy, pohádkový Krumlov a vodní plocha Lipna jsou ideální kombinace. Mně osobě se na Lipně nejvíc líbí přívoz na Dolní Vltavici – Kyselově,“ uzavřel.

V rámci projektu Umění ve městě už jsou na třech místech Lipna nad Vltavou – na Králičím ostrově, u nově vybudované beachvolejbalové arény a na pláži vedle sochy Obrryby – instalované tři obří sochy o váze několika stovek kilogramů. Autoři soch jsou Michal Trpák, který projekt Umění ve městě v Českých Budějovicích rozjel a Jakub Flejšar, známý trénováním snowboardistky Evy Samkové.

Tisková zpráva

Štítky Lipno nad Vltavou, Jan Kaláb, graffiti, umění, Česko, projekt, socha, Vladimir 518, Vodní nádrž Lipno, Umění ve městě, Eva Adamczyková, Michal Trpák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet metrů dlouhý podchod v Lipně nad Vltavou vyzdobí známý graffiti umělec Jan Kaláb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.