Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovické teplárně stoupl výrazně zisk. Dividendu ale nevyplatí

Teplárna České Budějovice měla loni zisk po zdanění 63,3 milionu korun, meziročně o 43 procent vyšší. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb stouply o tři procenta na 798 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, jejímž stoprocentním akcionářem je od loňského září město České Budějovice. Dividendu za loňský rok teplárna nevyplatí. Jde o politickou dohodu, peníze zůstanou připravené na účtu na investice.

Teplárna dodává teplo a teplou vodu do více než 28 400 bytů ve městě. Loni prodala 1611,6 terajoulu tepelné energie, meziročně o 2,5 procenta více. Hlavně díky tomu, že průmyslové podniky odebíraly více páry. Provozní zisk teplárny loni vzrostl o 41 procent na 78 milionů korun.

Výplata dividend nebyla, taková byla politická dohoda, všechno zůstává v nerozděleném zisku, žádné tantiémy lidem z dozorčích rad a představenstva vyplácené nebyly. Všechno, co bylo vygenerované, zůstává v teplárně," řekl předseda dozorčí rady Miroslav Joch. Doplnil, že teplárnu čekají investice.

Teplárna rozšíří letos a příští rok síť horkovodů o šest kilometrů na třicet. Investuje do toho 300 milionů. Sníží tím náklady na palivo i emise. Přibývá jí zákazníků, loni se nově na centrální zásobování teplem připojily bytový dům Riegrova, administrativní centrum Piano, nové logistické centrum Budvaru nebo obchodní centrum IGY.

Domácnosti letos platí 595,60 korun za gigajoule tepla, meziročně o 0,74 procenta více. Teplárna zaměstnává 242 lidí. Její distribuční síť měří 165 kilometrů, z nichž je 97 kilometrů parovodů, 23 kilometrů horkovodů a 44 kilometrů teplovodů.

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky teplárna, dividenda, zisk, České Budějovice, teplo, Miroslav Joch, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické teplárně stoupl výrazně zisk. Dividendu ale nevyplatí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.