Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Riziková část Barevné skály v Českém Krumlově je odlomená. Zbytek projde kontrolou

Většina tisícitunového bloku Barevné skály, který hrozil zřícením, v Českém Krumlově je odlomena. Celá skála je podle statika značně zvětralá. Firma, kterou si najaly Lesy České republiky, ještě zkontroluje zbytek skály a vytipuje další riziková místa. Propust u pravého břehu řeky se nyní splouvat nesmí. Povodí Vltavy do ní dalo trámy, aby ji nebylo možné projet.

K poslednímu květnovému dni shodili pracovníci firmy Strix asi čtyři sta tun. Práce probíhaly i o víkendu. Státní plavební správa kvůli riziku omezila provoz na Vltavě. Povodí Vltavy zahradilo propust pod skálou pomocí trámů, před jez, který se sjíždět nesmí, umístilo síť. Vodáci mohou projet pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě lze přenášet po levém břehu.

„K dnešnímu dni je většina z toho rizikového bloku odstraněna. Sundali jsme toho asi o něco víc, jsou to kolikrát ohromné bloky, budeme je muset dole ještě rozbít, aby je bagry mohly naložit. Jsme hotoví v relativně rekordním čase, je osmý den od zahájení demontáže. Některé bloky měly i přes deset kubíků, dolů jsme házeli kompletní věže, mnohdy šly jenom skopnout nohama nebo za použití jednoduchých prostředků. Shodili jsme i další masivy v zadní části,“ řekl ředitel firmy Strix Dušan Dufka.

ČTĚTE TAKÉ: V České Krumlově začala firma odlamovat skálu nad Vltavou 

Do 6. června bude firma dočišťovat zbytek bloku, v druhé polovině týdne začne kamení odvážet, až posoudí, jak stabilní je zbytek masivu. „Je tam ohromná hromada, která se začne odvážet. Když jsme to shazovali dolů, nemohli jsme tam pustit bagry ani auta," řekl Dufka. Firma poté zkontroluje ostatní části skály. Dufka řekl, že celý masiv je velmi zvětralý a relativně jednoduše lze shodit další velké bloky. „Prolezeme a propáčíme celý masiv, abychom znalcům a geologům vytipovali ostatní riziková místa,“ řekl Dufka.

Skálu firma odlamovala pomocí hydraulických klínů, pneumatických sbíjecích kladiv a pneumatických podušek. První etapu prací za 5,9 milionu korun plánují Lesy České republiky do konce června. Bude-li skála nadále nebezpečná, naváže co nejdříve druhá etapa. „Poslední červnový týden bychom se ze znaleckého posudku měli dozvědět, jestli se bude pokračovat hned dejme tomu (až) do 15. července, anebo jestli to není havárie – pak by druhá etapa pokračovala až na začátku příštího roku,“ doplnila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Autoři | Foto Facebook Jesenský Ján

Štítky Barevná skála, odlomení, zákaz, Český Krumlov, skála, Lesy České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Vltava, Státní plavební správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziková část Barevné skály v Českém Krumlově je odlomená. Zbytek projde kontrolou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.