Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Samec fosy madagaskarské Masotra se zabydlel v zoo v jižních Čechách

Z nového vzácného přírůstku se radují v táborské zoo. V rámci evropskéjo záchovného programu získali samce fosy madagaskarské. V České republice žijí pouze tři samci, dva jsou ve Dvoře Králové nad Labem a jeden právě v Táboře. Šestiletý samec s malgašským jménem Masotra pochází ze zoologické zahrady v Duisburgu.

„Samce fosy jsme získali po několikaměsíčním jednání v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Druh je zařazen do EEP, což je evropský záchovný program, jehož cílem je zachování záložního genofondu pro případ, že by populace daného živočišného druhu žijící v přírodě v budoucnu zkolabovala. Spolupráci s programem, který koordinuje zoologická zahrada v Duisburgu, vnímáme jako prestižní a doufáme, že v budoucnu získáme i samičku a pokusíme se tyto nevšední a v přírodě ohrožené savce rozmnožit,“ popsal hlavní zoolog Ondřej Kott.


Fosa madagaskarská jménem Masotra se zabydlela v táborské zoo.

Podle současných odhadů žije na Madagaskaru jen zhruba dva a půl tisíce jedinců. Největším problémem jsou pro fosy postupně degradující původní lesy, ve kterých zvířata žíjí, ale i přemnožení divocí psi, kteří jsou jejich přímými potravními konkurenty.

Fosa je vzhledově podobná pumě, ke kočkám má ale evolučně poměrně daleko. Je výborně přizpůsobena pro život v korunách stromů, kde se i díky dlouhému ocasu dokáže velmi obratně pohybovat a lovit. Kromě doby páření nevyhledává smečky a žije jako solitér. 

Autoři | Foto Zoo Tábor

Štítky fosa madagarská, táborská zoo, zvířata, Tábor, zoologická zahrada, Duisburg, Jihočeský kraj, Dvůr Králové nad Labem, Česko, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samec fosy madagaskarské Masotra se zabydlel v zoo v jižních Čechách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.