Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci bránili leteckou základnu v Maďarsku

Tři desítky vojáků ze strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se v pátek 15. června vrátili ze cvičení v Maďarsku. Od 4. do 14. června se zde účastnili mezinárodního cvičení Tobruq Legacy 2018, do kterého se zapojilo téměř tisíc vojáků z devatenácti států.

Hlavním cílem cvičení, které se konalo již počtvrté, bylo prohloubit spolupráci jednotek protivzdušné obrany z různých zemí při ochraně vzdušného prostoru. „Důraz byl kladen na rozvoj schopností interoperability, sladění činností a procedur v rámci společných protivzdušných operací Severoatlantické aliance. Cvičení bylo tematicky zaměřeno na činnost jednotek v případě aktivace článku 5 Washingtonské smlouvy,“ uvedl major Petr Beď, který na cvičení velel českým vojákům.

Procesy velení a řízení probíhaly v souladu se strukturou aliančního integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System), který byl pro potřeby cvičení rozšířen o mezinárodní velitelství na území Maďarska. Do cvičení se zapojil také letoun včasného varování a řízení AWACS (Airborne Warning and Control System).

Jedním z úkolů cvičení byl i nácvik obrany letecké základny v mezinárodním prostředí. Kromě vojenského výcvikového prostoru Bakony v Maďarsku, kde byla soustředěna většina palebných prostředků, tak některé jednotky působily i na maďarské letecké základně Pápa a letecké základně Sliač na Slovensku.

Češi bránili leteckou základnu

Bránit leteckou základnu Pápa v Maďarsku bylo úkolem právě tří desítek českých vojáků. „Pro potřeby cvičení jsme vytvořili úkolové uskupení pozemní protivzdušné obrany na bázi protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB. Součástí úkolového uskupení byla dále slovenská jednotka pozemní protivzdušné obrany, vyzbrojená protiletadlovými raketovými komplety IGLA. Spojení s nadřízeným stupněm nám zabezpečovala jednotka ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska,“ doplnil major Petr Beď.

Své zástupce na mezinárodním cvičení mělo i velitelství Vzdušných sil Aramády ČR a Univerzita obrany. Vzdušného protivníka simulovaly cvičícím jednotkám vedle zahraničních letadel také letouny 21. základny taktického letectva.

Stáli u zrodu cvičení

Právě čeští vojáci byli jedněmi z těch, kteří stáli u zrodu tohoto mezinárodního cvičení. Společně se slovenskými a americkými kolegy odstartovali tradici výcviků, při kterých se setkávají jednotky protivzdušné obrany z různých států NATO, aby testovaly vzájemnou propojitelnost systémů velení a řízení a prohlubovaly jednotný způsob velení při společných protivzdušných operacích.

Poprvé se cvičení Tobruq Legacy uskutečnilo v České republice v roce 2015, kdy se jej zúčastnilo pět stovek vojáků z pěti aliančních zemí. Za čtyři roky se z něj stalo největší a nejvýznamnější cvičení jednotek protivzdušné obrany v rámci Severoatlantické aliance.

Autoři | Foto Judit Cseszregi

Štítky vojáci, Strakonice, letecká základna, Maďarsko, obrana, NATO, protivzdušná obrana, Česko, Washingtonská smlouva, Pápa, Univerzita obrany, NATINAMDS, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci bránili leteckou základnu v Maďarsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.