Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli turistům v Hluboké nad Vltavou stoupají nároky na úklid města

Hluboká nad Vltavou není jen atraktivní lokalitou s jedním z nejkrásnějších českých zámků, který každoročně navštíví statisíce turistů z celého světa, ale i rychle se rozvíjejícím moderním městem. Není tak jen „výkladní skříní“ cestovních kanceláří, ale městem, které musí poskytnout kvalitní zázemí pro více než pět tisíc místních obyvatel.

Jednou z městských firem, která se podílí na rozvoji, je i Podnik místního hospodářství, který už čtvrtým rokem řídí Jaroslav Rada. „Díky turistickému ruchu jsme možná více pod drobnohledem, ale spokojenost našich obyvatel je pro nás stále hlavní prioritou,“ říká ředitel Rada.

S rostoucím počtem turistů přitom stoupají i nároky na úklid města, péči o zeleň, chodníky i parkovací plochy. „Starost o čistotu města je určitě naším trvalým a hlavním úkolem. Hodně práce v turistické sezoně přibývá hlavně ve frekventovaných částech města a na cyklostezkách, jejichž počet a kilometráž rok od roku vzrůstá. V letní sezoně proto posilujeme svozové služby a na zajištění údržby komunikací a zeleně jsme museli před časem investovat do nové techniky téměř čtyři miliony korun,“ popisuje Rada.

Úklid města ale ruku v ruce provází i svoz a likvidace komunálního odpadu, kterým se Podnik místního hospodářství také zabývá. „Díky tomu, že jsme příspěvkovou organizací města, má radnice jedinečný nástroj nejen na regulaci cen svozu a ukládání odpadů, ale i pro čerpání dotací na rozvoj služeb pro občany. Další výhodou je, že Hluboká vlastní skládku komunálního odpadu, kterou má ve správě právě Podnik místního hospodářství a tudíž může přímo ovlivňovat cenu za ukládání odpadů pro občany,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Rada.

Obyvatelé Hluboké tak mohou za svoz a likvidaci komunálního odpadu stále ročně platit jen symbolickou stokorunu, protože vedení města už před zhruba pěti lety rozhodlo, že zisky z provozu hracích automatů v soukromém Casinu využije na likvidaci odpadů a tak je vlastně vrátí lidem. Městu se přitom tímto krokem podařilo i vytěsnit hrací automaty z různých hospodských heren, kde chybějící kontrolu provázely i problémy s gamblerstvím.

Ředitel Podniku místního hospodářství Jaroslav Rada ale považuje za svůj prvořadý úkol péči o pořádek a čistotu ve městě. „Samozřejmostí nás všech je starat se o svůj vlastní domov, žít v čistém a zdravém životním prostředí. Rozšířili jsme proto sběrná místa pro třídění odpadu a pořídili i kontejnery na bioodpad ze zahrádek a městské zeleně, který odvážíme do vlastní kompostárny. Náročnou investicí je projekt rozšíření stávající skládky komunálního odpadu,“ říká.

Město musí být podle něho čisté, aby jej místní obyvatelé vnímali jako příjemné místo k životu.  A aby turisté, kteří jsou výrazným přínosem pro městskou pokladnu, měli důvod se na Hlubokou opakovaně vracet.

Tisková zpráva

Štítky čistota, úklid, turistika, Hluboká nad Vltavou, komunální odpad, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli turistům v Hluboké nad Vltavou stoupají nároky na úklid města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.