Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Husinec připomněl Husův odkaz čtením jeho dopisů i bohoslužbou

Odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl upálen před 603 lety, dnes v jeho rodném Husinci připomněli zástupci několika církví. Na ekumenické bohoslužbě se sešli dvě hodiny před polednem v modlitebně Církve bratrské vedle Husova rodného domu. Tradiční Husovy oslavy ve městě začaly už v předvečer dnešního svátku lampionovým průvodem. Na dvoudenním programu je řada koncertů i trhy, účastní se stovky lidí.

Po pietní vzpomínce ve čtvrtek večer se čtení Husových dopisů z Kostnice ujal herec Vladimír Javorský, představitel Jana Husa v hraném dokumentu Lubomíra Hlavsy Cesta bez návratu. „To byl vynikající výkon. V zahradě (Husova) rodného domku jsme se setkali přímo s mistrem Janem,“ řekla starostka Ludmila Pánková. Podotkla, že zájem o Husův odkaz oživený kulatým výročím jeho úmrtí před třemi lety neskončil.

Bohoslužby se zúčastnili i zástupci Církve československé husitské a římskokatolické církve. Promluvu měl před více než stovkou přítomných Pavel Černý, bývalý předseda Rady Církve bratrské a Ekumenické rady církví v Česku.

Hlavní slovo bylo zaměřené na vztah Husa k bibli, která určovala jeho život, jeho jednání a která ho dovedla k tomu, že za pravdu nakonec i položil život,“ uvedl kazatel místního sboru Církve bratrské Pavel Fér. Církev bratrská v Husinci působí od roku 1892, kdy koupila stodolu u Husova domu. Během roku ji přebudovala na byt a modlitebnu.

Tradice Husových oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Konaly se i během první republiky. Komunistický režim ale udělal ze vzpomínky Okresní mírové slavnosti. K původní myšlence, připomínání odkazu Jana Husa, se městečko vrátilo v roce 1990. Při příležitosti 600 let od Husova upálení byl jeho rodný dům za 26 milionů korun opraven.

Památník ve správě Církve československé husitské je otevřen od května do října. Před dnešním svátkem v něm přibyla expozice pro děti přibližující život Jana Husa pomocí obrázků. Hus byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře, upálen v Kostnici byl 6. července 1415.

Autoři

Štítky Jan Hus, Husinec, dopis, bohoslužba, církev, slavnost, Kostnice, Vladimír Javorský, Pavel Černý, První republika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husinec připomněl Husův odkaz čtením jeho dopisů i bohoslužbou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.