Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Astroléto na Kleti nabízí v létě každodenní prohlídky

Celé léto vítá Observatoř Kleť návštěvníky a zve na prohlídky, které probíhají v červenci a srpnu každý den. Letošní Astroléto je zaměřeno na práci „kosmické hlídky“, která hlídá oblohu a hledá potenciálně nebezpečná kosmická tělesa, která by se mohla střetnout se Zemí.

Kleť, nejvyšší hora Blanského lesa, přitahuje poutníky díky svému jedinečnému rozhledu. A protože je to místo s vynikajícími klimatickými podmínkami, byla zde vybudována i observatoř. Nejvýše položená hvězdárna v ČR je ve vědeckém světě mezinárodně proslulá díky objevům a výzkumu blízkozemních planetek a komet.

Během prohlídky, které probíhají každý den vždy v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30, se návštěvníci dozvědí více o práci jihočeských astronomů, o planetkách objevených na Kleti a jejich pojmenováních i o nebezpečí, které na nás může ve Sluneční soustavě číhat. Prohlédnou si výstavu fotografií planetek, komet a dalších vesmírných objektů. Za jasného počasí je možné pozorovat Slunce a sluneční skvrny, a to největším čočkovým dalekohledem v České republice.

Střety s kosmickými tělesy provází naši planetu po celou její historii. Jak ale předpovídat, kdy do nás něco narazí? Výstava nás nechá nahlédnout do zákulisí „kosmické hlídky“ a práce zdejších astronomů a ukáže, jak to vypadá, když se do Země něco skutečně trefí.

Kleťští astronomové se věnují výzkumu planetek a komet od 70. let. První planetka byla objevena v roce 1977 a nese jméno Mons Naklethi. Následovalo přes tisíc dalších objevů.

Systematicky se výzkumu blízkozemních objektů Observatoř Kleť věnuje od roku 1994 jako jedna z prvních observatoří na světě. Šest blízkozemních planetek bylo na Kleti dokonce objeveno. Kosmická hlídka na Kleti spolupracuje s ESA a podílí se na Bílé knize OSN ohledně případných srážek a ochrany života na naší modré planetě. I o tomto se návštěvníci dozvědí během letních prohlídek Hvězdárny Kleť.

Observatoř Kleť je nejvýše položenou hvězdárnou v Čechách. Začala se budovat v roce 1957 pár metrů pod samotným vrcholem hory. V roce 1973 byla dokončena druhá kopule, která nese název Koperníkova a kde probíhají exkurze pro veřejnost. Observatoř Kleť je pobočkou Hvězdárny a planetária České Budějovice. Zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda

Štítky Kleť, observatoř, prohlídka, planetka, Země, Česko, kometa, výzkum, hvězdárna, Evropská kosmická agentura, Hvězdárna Kleť, Blanský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Astroléto na Kleti nabízí v létě každodenní prohlídky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.