Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihočeském kraji je přes osmnáct tisíc volných pracovních míst. Nejvíc od roku 1991

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla v červnu na 1,9 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu. Bez práce bylo 9163 lidí. V kraji je 18 481 volných pracovních míst, nejvíc od založení úřadu práce v roce 1991. Zaměstnavatelům dlouhodobě chybí stále stejné profese. Zůstává největší zájem o řidiče aut, převážně v dálkové nákladní dopravě.

Jihočeské úřady práce evidovaly v červnu 9163 uchazečů o zaměstnání, což je proti květnu o 679 méně, meziročně o 3775 méně. V červnu se přišlo zaevidovat 1719 lidí, vedle toho evidenci na úřadu práce ukončilo 2398 uchazečů, z nichž si přes 60 procent našlo nové zaměstnání.

„Mezi sledované skupiny uchazečů o zaměstnání řadíme absolventy a mladistvé, kterých bylo ke konci června evidováno 368, to znamená, že z celkového počtu uchazečů tvořili rovná čtyři procenta,“ řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce.

Zatímco počet lidí bez práce klesá, volných pozic přibývá. Na jihu Čech bylo ke konci června 18 481 volných pracovních míst, o 1560 více než v květnu, meziročně o 6171 volných míst více.

Zaměstnavatelům dlouhodobě chybí stále stejné profese. „Struktura poptávaných míst se nemění, stále evidujeme největší zájem o řidiče aut převážně v dálkové nákladní dopravě, a potom o pracovníky v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích. V těchto letních měsících evidujeme vysokou poptávku po sezonních pracích,“ uvedl Beran. Předpokládá, že se v červenci počet nezaměstnaných mírně zvýší kvůli evidování části absolventů škol. Poptávka zaměstnavatelů po nových pracovnících zůstane podle něj pravděpodobně na dosavadní vysoké úrovni.

Úřady evidovaly v Jihočeském kraji ke konci června 7919 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což jsou lidé, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce. Proti květnu jich bylo o 661 méně, proti loňskému červnu jich ubylo 3512.

Jihočeský kraj se v červnu společně s Plzeňským zařadil na druhé místo s nejnižším podílem nezaměstnaných. Nejmenší podíl měl Pardubický kraj (1,8 procenta). Počet lidí bez práce se v červnu snížil ve všech okresech Jihočeského kraje. Podíl nezaměstnaných klesl nejvýrazněji na Českokrumlovsku, a to o čtyři desetiny procentního bodu. Podíl tam činí tři procenta a zůstává nejvyšší v kraji. Naopak nejnižší má Jindřichohradecko s 1,1 procenta.

V celém Česku nezaměstnanost v červnu klesla na 2,9 procenta z dubnových tří procent. Úřady práce registrovaly v České republice 223 786 uchazečů o zaměstnání. V mezinárodním srovnání měla Česká republika v červnu podle posledních dostupných dat Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky společnost, zaměstnání, místo, práce, úřad, Jihočeský kraj, pracovní místo, Úřad práce České republiky, povolání, Česko, Jiří Beran, Evropská unie, Eurostat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je přes osmnáct tisíc volných pracovních míst. Nejvíc od roku 1991  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.