Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hluboká nad Vltavou shání peníze i pro malé obce z okolí

Každý rok investuje Hluboká nad Vltavou významné částky na podporu hlubockých vesnic, které se po roce 1989 neosamostatnily a zůstaly jako místní části města. Osm vesnic, kde dnes žije zhruba 1500 obyvatel, dostává od Hluboké vedle peněz pro běžný provoz i finance na opravy komunikací, kulturních památek a budování společenských center, kde se budou moci místní lidé scházet.

„Zajišťujeme hlavně financování náročných projektů, na které by malé obce nikdy sami nedosáhly, protože si nemohou dovolit specialisty a úředníky, kteří jsou schopni vyjednávat a získávat peníze od různých nadací, kraje i ministerstev,“ uvedl hlubocký radní Aleš Raus. Příkladem jsou podle něho evropské dotace, kdy už zpracování samotných žádostí je náročné a musí splňovat ty nejpřísnější kritéria.

Jen díky spojení s městem tak mohli například v nedalekých Municích konečně odbahnit obecní rybníky nebo v Poněšicích s pouhou dvacítkou trvale žijících obyvatel opravit komunikaci za pět milionů.

„V obcích stavíme nová zázemí pro sportovce a modernizujeme zbrojnice dobrovolných hasičů, kteří zase pomáhají s organizací tradičních vesnických poutí a různých sportovních klání,“ doplnil Raus a dodal, že Hluboká hlavně poskytuje lidem z okolí kompletní servis, který malé obce nejsou schopny zajistit. Volnými místy v mateřské a základní škole počínaje i mobilní péčí pro handicapované a ubytováním v moderním domově pro seniory konče.


Munice - odbahnění rybníků.

Každá obec přitom má svůj vlastní rozpočet podle počtu obyvatel a je jen na ní, jak s penězi naloží. Hlubocká radnice totiž už před lety vytvořila systém osadních výborů, kam si lidé z vesnic volí své zástupce, kteří sami nejlépe vědí, co místní nejvíce potřebují. Na hlubockou radnici se pak obracejí s požadavky na náročnější investice, kterými jsou v poslední době například hlubinné vrty, aby lidem nezůstaly kvůli změnám klimatu jejich vesnice bez vody.

Spolu s rozsáhlým projektem, který obce propojí s Hlubokou sítí cyklostezek, se tak z často zapomenutých míst už v blízké době stanou turisticky atraktivní a vyhledávané lokality.

Tisková zpráva

Štítky Hluboká nad Vltavou, vesnice, dotace, pomoc, peníze, Poněšice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká nad Vltavou shání peníze i pro malé obce z okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.