Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

Zatmění Měsíce bude možné pozorovat i z budějcké hvězdárny. I s doprovodným programem

Zajímavý jev úplného zatmění Měsíce, které nastane v pátek 27. července, bude možné za jasného počasí pozorovat i v českobudějovické hvězdárně. Měsíc se vyhoupne nad obzor kolem 20:40 hodin místního času a hvězdárna v Budějcích si připravila pozorování dalekohledem pro veřejnost. Na návštěvníky čeká i doprovodný komentář pracovníků hvězdárny. Akce potrvá od 21:00 cca do půlnoci v závislosti na počasí a viditelnosti.

Jev zatmění Měsíce nastává, je-li Měsíc v úplňku zastíněn planetou Zemí. Slunce, Země i Měsíc se tak ocitnou v jedné přímce. Měsíc se během oběhu naší planety pohybuje v jejím stínu rychlostí přibližně jeden kilometr za sekundu. Do polostínu vstoupí Měsíc už kolem sedmé hodiny večer, tento efekt je však okem nepozorovatelný, navíc bude tou dobou Měsíc ještě schovaný pod obzorem.

Východ Měsíce lze očekávat až před devátou večer. V tu dobu bude do plného stínu ponořena přibližně polovina jeho tváře. Od půl desáté až do čtvrt na dvanáct pak bude Měsíc zastíněn celý. Jedná se tedy o úplné zatmění, které navíc trvá mimořádně dlouhou dobu. Právě svou délkou je letošní úkaz výjimečný. Pro zatmění Měsíce je typická načervenalá barva způsobená lomem světelných paprsků a rozkladem světla a v atmosféře Země. Zatmění Měsíce nastává přibližně dvakrát ročně, další úplné uvidíme z ČR v lednu příštího roku.

Pozorování úplného zatmění Měsíce bude připraveno během celé hlavní fáze úkazu od 21:00 středoevropského času přibližně do půlnoci v závislosti na viditelnosti – pozorovat je možné pouze za jasného počasí. Na návštěvníky hvězdárny čeká 27. července i doprovodný komentář pracovníků hvězdárny. Vstupné na pozorování s komentářem, které se uskuteční od 21 hodin, bude 20 korun.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky zatmění, Měsíc, Hvězdárna České Budějovice, pozorování zatmění, hvězdárna, zatmění Měsíce, Země, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatmění Měsíce bude možné pozorovat i z budějcké hvězdárny. I s doprovodným programem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.