Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Temelína se bude zavážet palivo. Práce potrvají čtyři dny

Na zavážení paliva se připravují technici v Jaderné elektrárně Temelín. Jeho začátek je plánován na víkend a energetici během něj umístí do reaktoru 163 palivových souborů. V těchto dnech dokončují kontroly bezpečnostních systémů a práce probíhají kolem turbogenerátoru. Připojení bloku k přenosové soustavě aktuálně vychází na začátek září.

Zavážení paliva bude následovat po ukončení kontrol při vyvezené aktivní zóně reaktoru. Aktuálně je jeho začátek plánován na víkend. „Do reaktoru bude umístěno 163 palivových souborů. Přesně 48 z nich bude modernizovaných. Proti původnímu palivu je modernizovaný palivový soubor mechanicky odolnější, palivové pelety mají jiný design a změny jsou i v pokrytí paliva,“ přiblížil mluvčí Temelína Marek Sviták.

Práce jsou plánovány přibližně na čtyři dny. Zavážení paliva poběží nonstop 24 hodin denně a například zavážecí stroj ujede během manipulací s palivem přibližně pět kilometrů.

ČTĚTE TAKÉ: Temelínské bazény pod chladicími věžemi čeká velké čištění 

Ke konci se blíží kontroly důležitých bezpečnostních systémů. Do skladu použitého paliva už energetici umístili čtyři kontejnery s použitým palivem. Jsou vyčištěny bazény pod chladicími věžemi tři a čtyři a dokončuje se čištění přívodního potrubí.

Práce probíhají i u výrobce turbíny, kam temelínští technici začátkem odstávky přesunuli ke kontrolám a úpravám všechny tři nízkotlaké rotory turbíny. Úpravy a vyvážení nízkotlakých rotorů v aerodynamickém tunelu ve výrobním závodě si ale vyžádají navíc několik dnů. Odladění rotorů je klíčové pro stabilní provoz a snížení pravděpodobnosti neplánovaného odstavení bloku.

„Druhý temelínský blok byl odstaven v pátek 29. června ve 21 hodin. Důvodem plánované odstávky je výměna paliva. Vedle toho prochází kontrolou například turbína nebo bezpečnostní systémy. Důležitou prací je i rekonstrukce části potrubí cirkulační chladící vody. Celkově je v plánu přes deset tisíc činnost. Odstávku ČEZ naplánoval na dva měsíce,“ uzavřel Sviták.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, palivo, odstávka, bezpečnostní systém, Jaderná elektrárna Temelín, rotor, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Temelína se bude zavážet palivo. Práce potrvají čtyři dny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.