Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sucho trápí i jihočeské řeky. Vodáci je ale stále mohou splouvat

Přestože hladiny většiny řek v Jihočeském kraji v těchto dnech vzhledem k vysokým teplotám a minimálním srážkám pozvolna klesají, zatím jsou stále vhodné ke splouvání. Platí to pro Vltavu, Lužnici i Otavu. Nejvíce turistů využívá tradičně úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem, kde hladinu udržuje v dostatečné výšce pravidelný odtok z lipenské přehrady.

„Vzhledem k tomu počasí můžeme hovořit o vrcholu sezony. První velký nápor bývá o červencových svátcích. Pak přijde malý útlum, ale teď se vrátilo pěkné počasí a s tím přibylo i lidí na řece,“ uvedl Pavel Mačuda z půjčovny raftů, která na Vltavě provozuje několik kempů. Dodal, že zájem o splouvání je vysoký, ovšem odpovídá to standardním sezonám. „Není to žádný extrém. Kempy jsou sice téměř plné, ale pořád je tam místo a stále máme dostatek volných lodí na půjčení,“ řekl.

Sucho a vedro zatím zásadněji neomezilo ani splouvání na Otavě. Podle provozovatelů půjčoven a kempů je situace zatím lepší než loni. „Vody je více než před rokem v tuhle dobu. Sice jsou místa, kde si musí lidé dát pozor, a to platí hlavně pro rafty, ale jinak se Otava dá sjíždět,“ uvedl Zdeněk Lacina ze strakonické půjčovny.

Splouvat lze i Teplou Vltavu, která zavede turisty na území šumavského národního parku. I zde však hladina klesá. Zatímco v pondělí ukazovala měřící stanice v Soumarském Mostě 54,7 centimetru, dnes to bylo o 1,5 centimetru méně. Hranice, kdy smí lodě na Teplou Vltavu, je 50 centimetrů. „Potřebovali bychom, aby zapršelo a do koryta se dostala nějaká voda,“ uvedl Vladimír Dvořák z šumavského národního parku.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky řekla, splouvání, Vltava, vodáci, počasí, Otava, Český Krumlov, Jihočeský kraj, Vyšší Brod, Lužnice, Vodní nádrž Lipno, Vladimír Dvořák, Národní park Šumava, Teplá Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho trápí i jihočeské řeky. Vodáci je ale stále mohou splouvat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.