Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Charitativní Houpačku zpestří herec a písničkář Jiří Schmitzer i nový objev alternativní scény Pris

Herec a písničkář, brutální lyrik, který umí rozesmát a pobavit, Jiří Schmitzer, britský zpěvák kapely The Prostitutes Adrian T. Bell, nový objev české alternativní scény Pris, hudební uskupení členů divadla Sklep zaměřující se na dětského diváka Dundun, či ohnivá show v podání Firelovers, freestylové vystoupení dvou kluků, kteří si tak dlouho hráli s hakisákem až se dostali na mistrovství světa. To je jen malá ochutnávka toho, co nabídne charitativní a multižánrový festival Houpačka. Uskuteční se už v sobotu 18. srpna v areálu fotbalového hřiště ve Velešíně a jeho součástí je i benefiční běh. Celkový výtěžek poputuje na podporu čtyř vážně nemocných a jejich rodin.

Brány festivalu Houpačka... aneb my vám - vy nám se v areálu velešínského fotbalového hřiště otevřou v sobotu 18. srpna úderem 13. hodiny. Spolek 2/4 připravil bohatý program, který bude nabitý kulturou, sportem a zábavou. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci.

Nedílnou součástí festivalu je benefiční běh pro „Metoděje", který startuje ve 14 hodin na parkovišti Jihostroje, startovné činí sto korun a platí jako vstupenka na celý festival. Běh mírným terénem zájmce dovede až k Houpačce, kde se návštěvníci budou moci vyřádit na řadě originálních atrakcích a při soutěžích, sledovat netradiční exhibice či workshopy a seznámit se s aktivitami neziskových organizací, které se snaží pomáhat druhým a užít si mnoho dalších překvapení. Samozřejmostí je  napěchovaný hudební program, při němž se každý může vlnit do rytmů těch nejlepších kapel, které nabízí tuzemská alternativní scéna. 

Hosty festivalu budou děti z dětských domovů Žíchovec a Radenín. Vstupenka na festival stojí 150 korun, děti do dvanácti let a držitelé ZTP mají vstup zdarma.

Houpačka pomáhá

Už šest let spolupracuje festival se spolkem Metoděj a společně se snaží finančně podpořit děti a jejich rodiny se vzácnou a závažnou metabolickou poruchou. Tato onemocnění jsou velmi často život ohrožující a zásadně omezující kvalitu života pacientů. Navíc jsou natolik specifická a vzácná, že pro ně nezbývá místo v „tabulkovém“ systému českého sociálního systému a rodiny těchto dětí jsou nuceni hradit nákladné kompenzační pomůcky, léky a podobně sami. Proto se Houpačka pokouší vytěžit finanční prostředky na jejich podporu.

V letošním roce podpoří festival výtěžkem tři konkrétní nemocné a jejich rodiny. Jedenáctiletou Karolínu Sedláčkovou, které byla glykogenóza 1A diagnostikována už ve dvou měsících života. Karolínka je často hospitalizována a peníze poslouží pro nákup domácí čističky vzduchu. Houpačka podpoří také šestiletého Davida Švestku, který trpí kromě glykogenózy také poruchou růstového hormonu a ukládání tuků a bojuje s vysokou hladinou laktátu. Musí dodržovat přísnou dietu, strava a léky jsou mu podávány sondou. Léčba ale není moc úspěšná, selhávají mu orgány. V současné době je po transplantaci jater. Výtěžek by byl použit na nákup speciálních hygienických pomůcek a na potřebnou potransplantační péči.

Vzhledem ke svému věku, bude netradičním příjemcem výtěžku akce šestadvacetiletý Tomáš Morávek, který také trpí glykogenózou. Nicméně jeho záměr jak naložit s případným darem přijde orgsnizátorům Houpačky neméně důležitý. „Myslíme si, že zaslouží stejnou pozornost. Tomáš by rád věnoval výtěžek formou poukázek na knihy, wellnes pobyty, masáže a podobně maminkám „vzácných“ dětí, které obětují sami sebe a naplno bojují o životy svých dětí. I my se domníváme, že si „Metodějské“ maminky zaslouží alespoň malou pozornost-ocenění a proto tuto aktivitu plně podporujeme," uvedl předseda pořádajícího spolku 2/4 Kamil Zeman.

V loňském roce se při pátém ročníku Houpačky podařilo vybrat 81 163 korun, tentokrát na vzdělávací programy, a od roku 2013 výtěžek z tého akce už činí bezmála 400 tisíc korun.

Autoři | Foto archiv festivalu Houpačka

Štítky kultura, sport, charita, festival, Houpačka, pomoc, výtěžek, Velešín, Českokrumlovsko, Jiří Schmitzer, rodina, herec, objev, The Prostitutes, footbag, hudební skupina, divadlo, Tomáš Morávek, Ivan Olbracht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitativní Houpačku zpestří herec a písničkář Jiří Schmitzer i nový objev alternativní scény Pris  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.