Dozor nad zdravotní nezávadností potravin živočišného původu je jedním z hlavních úkolů Státní veterinární správy. V jeho rámci provedli během šesti měsíců veterinární inspektoři přes dvacet tisíc kontrol. Podíl těch, při nichž byla zjištěna nějaká závada, oproti prvnímu pololetí loňského roku mírně klesl.
Ve více než pětině případů došlo k porušení zásad správné výrobní a hygienické praxe. Prohřešky zaznamenala Státní veterinární správa (SVS) také při manipulaci s produkty nebo nedostatečném označování výrobků a prokazování jejich původu. „Zhruba při pěti procentech kontrol bývá zjišťováno nedostatečné čištění a sanitace výrobního zařízení,“ upřesnil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Výrazně proti loňskému roku přibývá společných kontrol na silnicích s celníky a policisty. V dosavadním průběhu roku bylo při společných kontrolách zkontrolováno již přes pět set vozidel přepravujících potraviny, což je více než za celý loňský rok. Zhruba u každého šestého vozidla zjistili veterinární inspektoři nějakou závadu.
Při jedné z kontrol na Českobudějovicku přitom SVS objevila zásilku čtyřiceti kilogramů masa na přípravu kebabu, která byla převážena ve znečištěném obalu a bez jakéhokoli označení. Ve stejný den objevili dalších sto kilo silně zapáchajícího masa.
ČTĚTE TAKÉ: Státní veterinární správa objevila na Českobudějovicku čtyřicet kilo zkaženého masa na kebab
Více než v předchozím roce letos kontrolují veterinární inspektoři také prodej zboží na farmářských trzích, kde provedli během prvních šesti měsíců zhruba 225 kontrol. Podobně jako v loňském roce byla zhruba při každé páté kontrole zjištěna nějaká závada.
Podobné množství kontrol provedla SVS ve stravovacích zařízeních. „Závad meziročně mírně ubylo. Alespoň jedno porušení předpisů bylo zaznamenáno ve 160 případech. Neškodně odstraněno či vráceno zpět odesílateli bylo zhruba osm set kilogramů nevyhovujících živočišných surovin,“ uzavřel Vorlíček.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.