Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vedro v Česku vystřídají bouřky a ochlazení

Současné vedro vystřídají dnes odpoledne a večer v centrální části Česka ojedinělé silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím, v pátek pak ochlazení. Dnešní nejvyšší teploty budou ještě ale na celém území republiky šplhat ke 34 stupňům Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kvůli dlouhodobému teplu a suchu současně trvá v celé České republice nebezpečí vzniku požárů. S ohledem na očekávaný déšť ale meteorologové zkrátili platnost varování do pátečního večera.

„Teplé a suché počasí bude přetrvávat do pátku 24. srpna, kdy studená fronta od západu přinese déletrvající ochlazení a plošně rozsáhlejší srážky, v jejichž důsledku dojde k částečnému snížení rizika vzniku požárů," uvedli meteorologové.

Dnes odpoledne a večer by měli obyvatelé Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého a Olomouckého kraje, Vysočiny, Blanska a Bruntálska počítat se silnými bouřkami. Podle meteorologů je mohou doprovázet přívalové srážky, které mohou ojediněle zatopit níže položená místa, a silný vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Hrozí tak pád polámaných větví a stromů, upozornili meteorologové.

Minulý týden byl pro Moravu nejsušším prázdninovým

Minulý týden byl pro Moravu nejsušším týdnem prázdnin. Uvedl to ČHMÚ. Objem srážek v třetím srpnovém týdnu činil na Moravě jen čtyři procenta objemu, který je pro toto období obvyklý. V Čechách spadla asi třetina běžného objemu srážek. Mimořádně nízké jsou podle ČHMÚ také průtoky řek, hladiny podzemních vod i půdní vlhkost.

Už v prvních dvou týdnech srpna pršelo mnohem méně než v předchozích letech. V minulém týdnu pak podle meteorologů nezapršelo na řadě míst republiky vůbec, a sucho se tak hlavně na Moravě značně prohloubilo.

Malý objem srážek navíc doprovázejí tropické teploty. Koncem minulého týdne dosahovaly až téměř 34 stupňů Celsia a na začátku tohoto týdne skoro 36 stupňů. Průtok v některých vodních tocích tak podle ČHMÚ klesl až o 95 procent proti stavu obvyklému pro toto období roku. Také hladina podzemních vod je nízko, na zhruba třech čtvrtinách vrtů je pod normálem.

Počasí se podepisuje rovněž na vlhkosti půdy. Téměř na celém území Česka s výjimkou horských oblastí je vlhkost na 30 procentech využitelné vodní kapacity, která představuje množství vody v půdě využitelné rostlinami. V hloubkách do 100 centimetrů je dokonce půdní vlhkost jen na deseti procentech. „Zde je vlhkost většinou již na bodu vadnutí," sdělil biometeorolog ČHMÚ Tomáš Vráblík.

Minulý týden podle zprávy vědeckého týmu InterSucho dosáhla rozloha Česka, kterou postihlo sucho, letošního maxima. Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily, že na 63 procentech území je stav sucha extrémní či výjimečný, celkově je sucho na 92 procentech území, vyplývá ze zprávy, kterou poskytl bioklimatolog Miroslav Trnka. Rozloha České republiky je 78 866 kilometrů čtverečních, sucho tedy postihlo přes 72 tisíc kilometrů čtverečních.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, teplota, léto, sucho, déšť, krupobití, Česko, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, vlhkost, Morava, Miroslav Trnka, Jihočeský kraj, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedro v Česku vystřídají bouřky a ochlazení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.