Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tropy už ve zbytku prázdnin nepřijdou, víc pršet má počátkem září

Ve zbytku prázdnin už meteorologové tropické teploty nečekají. V dalších třech týdnech se bude zvolna ochlazovat. Pršet by mělo méně, než je na přelomu srpna a září obvyklé. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

„Celé období od 27. srpna do 23. září bude teplotně průměrné až nadprůměrné. Jednotlivé týdny vychází také jako teplotně průměrné až nadprůměrné," uvedli meteorologové. V příštím týdnu se průměr maximálních denních teplot bude pohybovat kolem 24 stupňů Celsia, uprostřed týdne ale teploměr může ukázat až 29 stupňů. V noci budou teploty klesat mezi 14 a devět stupňů, na začátku týdne až k pěti stupňům Celsia.

V dalších třech týdnech budou podle ČHMÚ průměrné teploty slabě klesat. „V posledním týdnu se budou průměrné týdenní minimální teploty pohybovat kolem devíti stupňů a průměrné týdenní maximální teploty kolem 20 stupňů Celsia," uvedl.

Z hlediska srážek očekávají meteorologové příští čtyři týdny průměrné až podprůměrné. Nejvíce pršet by mělo v prvním zářijovém týdnu s průměrným úhrnem v rámci České republiky kolem 15 milimetrů. „Pravděpodobně nejméně srážek spadne ve třetím týdnu, kolem šesti milimetrů,"doplnil ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období od 27. srpna do 23. září je 56 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo zatím nejméně v roce 1959, kdy meteorologové naměřili dva litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1995 s úhrnem 127 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 14,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr činil 11,6 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 17,4 stupně meteorologové zaznamenali předloni.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky  léto,  září,  počasí,  déšť, předpověď, meteorolog, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy už ve zbytku prázdnin nepřijdou, víc pršet má počátkem září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.