Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V budějckých ulicích je skoro půl milionu potkanů. Město zahají jejich deratizaci

Následujícíc tří měsíce bude v budějckých ulicích probíhat podzimní etapa deratizace. Na území města se vyskytuje přibližně čtyři sta tisíc potkanů, což je 4 až 5 potkanů na jednoho obyvatele. Místa, kde budou návnady kladeny, označí město výstrahou.

„Nejprve se udělá monitoring výskytu potkanů a následně ohnisková deratizace. Zkontrolují se místa, kde došlo k hubení v předchozích etapách, jestli jsou hnízda stále aktivní. Nově se provede deratizace dalších nalezených míst. Celkové předpokládané množství kladených návnad v podzimní etapě je 290 kilo,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola s tím, že se na území města vyskytuje 4 až 5 hlodavců na jednoho obyvatele, což je asi 400 tisíc.

Deratizační práce budou zahájeny v lokalitách Krumlovské předměstí, Rožnov, Suché Vrbné, centrum města, sídliště Vltava, Máj, Šumava, Čtyři Dvory, Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice, Nemanice, Kněžské Dvory a Pražské sídliště. V dalších lokalitách města pak podle poznatků z předešlé etapy deratizace. 

Návnady pro hubení potkanů jsou kladeny zejména do otvorů, kde hlodavci hnízdí a standardně nejsou domácím zvířatům volně přístupné. Zvýšená pozornost bude věnována křovinným porostům. Doporučujeme občanům, aby v uvedených částech města zamezili volnému a nekontrolovanému pobíhání domácích zvířat. Místa, kde budou kladeny návnady, budou označena výstrahou.

„Během této plošné deratizace bude v problémových místech a v lokalitách s opakovaným výskytem hlodavců použita doplňková lokální metoda hubení Rodenatorem. Ta se osvědčila už v předchozím období. Jedinečnost metody spočívá v tom, že dokáže jednoduše a rychle eliminovat konkrétního škůdce včetně rozsáhlého systému vybudovaných nora to vše bez pomoci toxických látek. Je však doprovázena zvukovými efekty připomínající střelbu, a musí být předem upozorněna Městská policie,“ dodal Podhola.

Současně s deratizací veřejných prostranství bude probíhat také podzimní etapa deratizace kanalizační sítě. Práce začnou už v pondělí 3. září.

Foto pixabay.com

Štítky potkani, deratizace, podzim, hlodavci, Petr Podhola, Vltava, Rožnov, Suché Vrbné, Šumava, Nemanice, Nové Hodějovice, Kněžské Dvory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějckých ulicích je skoro půl milionu potkanů. Město zahají jejich deratizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.