Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Národní park Šumava řeší víc vjezdů aut a motorek na místa, na která se jezdit nesmí

Správa Národního parku Šumava musí letos řešit výrazně víc problémů kvůli nepovoleným vjezdům aut a motorek na místa, kam je vjezd zakázán. Týká se to hlavně Vltavské cesty mezi Stožcem a Novou Pecí, kde strážci uložili již skoro sto pokut, meziročně dvojnásobek.

„Letos strážci rozdali rekordně pokut. Je to tam extrémní, lidé nedbají dopravního značení, zákazu vjezdu a prostě tam vjedou bez povolení. Většina lidí se vymlouvá: 'Nás tam dovedla navigace'. Za nepovolené vjezdy hrozí pokuta na místě až deset tisíc korun," řekl Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Počet pokut se letos blíží stovce, loni jich bylo kolem padesáti. Na pokutách vybrali letos strážci zatím asi třicet tisíc korun. Většinou ukládají preventivní pokuty řádově ve stovkách, maximálně v tisících korun. Vltavská cesta mezi Stožcem a Novou Pecí je podle vedoucího strážní služby v oblasti Stožce Luďka Švejdy vyhlášená jako jedna z hlavních cyklotras podél Vltavy.

„Má ideální výškový profil, na šestnácti kilometrech dvacet metrů převýšení, hodně navštěvovaná trasa. Automobilisty tam navádí GPS navigace, většinou jsou to lidé, kteří směřují z hraničního přechodu Strážný na Lipno. Dnešní automobilisté koukají vytřeštěně jenom na navigaci a nevšímají si dopravních značek," uvedl Švejda.

Stává se, že když řidiči zabloudí, dostanou se až na Schwarzenberský kanál. Letos přijeli motorkáři až k Plešnému jezeru, i přesto, že je tam závora. „Dojedou tam a odvolávají se na GPS. Letos jsme dokonce našli obytný přívěs zajetý až pod Trojmezím, na poslední cestě zapadlý v mlází, protože dál nemohl dojet. Nocoval tam a nevěděl, kde je," řekl Luděk Švejda.

Mluvčí Národního parku Šumava označil za problém letošního roku úrazy cyklistů, kteří přecení své síly nebo neodhadnou, jakou rychlost si mohou na cestách dovolit. Na začátku prázdnin přišlo několik bouřek a přívalové deště, které někde poškodily povrch cest natolik, že byly nebezpečné. „I přesto, že jsme na tato místa upozorňovali jak na našem webu, tak přímo v terénu, tak bohužel byly i fatální nehody, smrt cyklisty. Lidé nedbali upozornění, a to nás velice mrzí. Když podemele voda cestu, nemůžeme to opravit hned druhý den," podotkl Dvořák. Příkladem je místo mezi Bučinou a Knížecími pláněmi, nyní zavřená, protože se opravuje. „Cyklisté se tam letos vážně zranili, jeden bohužel i zemřel," dodal mluvčí.

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky společnost, doprava, park, Šumava, auto, motorka, vjezd., Národní park Šumava, Stožec, Nová Pec, Jan Dvořák, cyklista, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava řeší víc vjezdů aut a motorek na místa,  na která se jezdit nesmí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.