Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Hlubocká zoo pokřtila mládě medvěda plavého. Dostalo jméno Nochunsafed

Nochunsafed neboli Bílý dráp. Takové jméno dostalo mládě kriticky ohroženého medvěda plavého, které se na Nový rok narodilo v Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Osmiměsíční medvídě váží 35 kilogramů a má se čile k světu. Jeho kmotrou se stala hejmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Medvěd plavý patří ke kriticky ohroženému druhu. V přírodě ho nalezneme zejména v Asii. Hlubocká zoo je chová jako jediná zahrada ve střední a západní Evropě. „Chovají je v některých zoo bývalého SSSR, v Evropě jenom Leningrad, Kyjev a my,“ vysvětlil hlavní zoolog hlubocké zoo Ivan Kubát.

Společně s maminkou si medvídě před zraky diváků vychutnalo i narozeninový dort. Kmotrou Bílého drápa se stala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která mu popřála hlavně štěstí a zdraví. Přítomných dětí se pak zeptala, jak mu budou říkat. „Dozvěděla jsem se, že medvídka určitě přejmenují na Drápka,“ zasmála se Stráská.

Zoo vybírala celkem z dvaceti jmen. Označení Bílý dráp pochází z Tádžikistánu, odkud je matka malého medvíděte.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Nochunsafed, Bílý dráp, medvěd plavý, Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, medvěd, Hluboká nad Vltavou, Sovětský svaz, Petrohrad, Kyjev, Západní Evropa, zoologická zahrada, Tádžikistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hlubocká zoo pokřtila mládě medvěda plavého. Dostalo jméno Nochunsafed  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.