Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj chce zvýšit návštěvnost Vltavské vodní cesty

Jihočeský a Středočeský kraj zahájí společný projekt Vltava, který by měl zvednout návštěvnost Vltavské vodní cesty v jižních a středních Čechách. Náklady jsou deset milionů korun, polovinu platí ministerstvo pro místní rozvoj. Projekt potrvá do konce roku 2019. Během několika let by se měla návštěvnost Vltavské vodní cesty významně zvýšit.

Cílem je, aby turisté navštívili celé území Vltavy, ne jen hlavní centra. „Vnímáme Vltavu jako něco, co spojuje oba kraje, proto je první společný projekt Vltavská vodní cesta a turistické aktivity na Vltavě. Projekt zmapuje celkové potřeby pro rozvoj cestovního ruchu na Vltavě a věřím, že v průběhu několika let by se návštěvnost měla významně zvýšit a měl by přestat ten trend, jet jen do jednotlivých center,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Každý kraj dá na projekt 2,5 milionu korun, Jihočeský využije část letošních úspor. Projekt zahrne i audit služeb, na některých úsecích Vltavy nemají podle hejtmanky dobrou úroveň nebo zcela chybí. Vznikne i webový portál. „Kde chybí služby, to jsou možná nejhezčí, přírodní regiony, tam chceme napřít úsilí. Ale už i Purkarec je významným střediskem, chceme služby rozprostřít i po venkovských oblastech, kterými Vltava teče. Nedoceněný je úsek z Hluboké nad Vltavou do Týna nad Vltavou," řekla Stráská.

Jihočeský kraj podpoří i marketingové aktivity Jihočeské centrály cestovního ruchu, dá na ně 3,6 milionu korun, polovinu peněz zaplatí stát. Do aktivit spadá i průzkum přes mobilní data, aby kraj zjistil, kam lidé jezdí. „Chceme zvýšit návštěvnost v jižních Čechách a rozprostřít nápor návštěvníků po všech jihočeských památkách a destinacích,“ řekla Stráská.

Zájem o Vltavskou vodní cestu na jihu Čech roste. Díky loni otevřené plavební komoře na Hněvkovickém jezu u Týna nad Vltavou se meziročně více než zdvojnásobil pohyb plavidel na vodní cestě České Budějovice - Týn. Loni od května do října po ní proplulo 6253 plavidel.

Zdroj ČTK

Štítky Vltava, turisté, návštěvnost, Jihočeský kraj, vodní cesta, projekt, Středočeský kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ivana Stráská, Týn nad Vltavou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce zvýšit návštěvnost Vltavské vodní cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.