Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Civilisté si pod dohledem strakonických protiletadlovců vyzkoušeli vojenský výcvik

Přesně na pětadvacet hodin se čtyři desítky civilistů proměnily ve vojáky. Pod dohledem instruktorů 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic mohli 31. srpna až 1. září na vlastní kůži zažít, jak probíhá vševojskový výcvik. Vyzkoušeli si i další speciální dovednosti, které ovládají příslušníci vojska pozemní protivzdušné obrany.

Podobnou akci uspořádal strakonický útvar poprvé. „Chtěli jsme zájemcům z řad civilní veřejnosti atraktivní formou přiblížit práci příslušníků Armády ČR. A co může být lepší, než když si člověk vše sám vyzkouší,“ uvedl zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný, který současně prozradil, že doba konání akce pětadvaceti hodin byla zvolena podle názvu útvaru.

Do akce se zapojili srdcaři

Jedním z účastníků byl Kamil Boháč, který přijel až ze severní Moravy. „Rád bych se přihlásil do aktivní zálohy. Chtěl jsem si vyzkoušet, jestli na to mám fyzičku,“ vysvětlil svou motivaci. „Bylo to fyzicky náročné, komplikoval to i déšť. Když v noci pršelo ze všech stran, napadlo mě, jestli to nevzdám. Ale ranní rozcvička mě zbavila podobných myšlenek,“ dodal se smíchem Boháč. Z programu jej zaujala hlavně zdravotní příprava a možnost vyzkoušet si, jak vojáci obsluhují protiletadlové raketové systémy.

Nahlédnout pod pokličku služby vojáků využil také Vít Bezouška. „O armádu se zajímám již delší dobu. Slouží zde mojí známí i část rodiny. Po maturitě bych se rád stal vojákem z povolání,“ prozradil osmnáctiletý student z Poděbrad.

Zúčastnily se i čtyři ženy

„Manžel je voják z povolání. Chtěla jsem si na vlastní kůži vyzkoušet, čím si v práci prochází. Sama jsem se hlásila do armády, ale bohužel pro mě nebylo vhodné volné místo,“ prozradila Lada Boturová. „Byla to skvělá zkušenost. Hodně mě bavil boj zblízka. Seznámení s technikou a zbraněmi bylo také zajímavé,“ zhodnotila mladá žena.

Účastníci absolvovali nabitý program

Během akce, která začala v pátek ve dvě hodiny po poledni a skončila v sobotu ve tři hodiny odpoledne, si účastníci vyzkoušeli manipulaci se zbraní, nacvičovali techniky boje zblízka a bojové drily při kontaktu s protivníkem. Seznámili se s pomůckami pro zastavění krvácení, učili se pracovat s radiostanicemi i rozpoznávat prostředky vzdušného napadení. Zkusili si také obsluhovat některé zbraňové systémy, se kterými strakoničtí vojáci chrání vzdušný prostor.  

Jak silnou mají účastníci vůli, prověřilo nepříznivé počasí i nedostatek spánku. Noc strávili na vojenském cvičišti Oldřichov pod improvizovanými přístřešky, které si sami zbudovali. Ačkoliv během akce odstoupili čtyři lidé, většina z nich odjížděla plná dojmů. „Spokojenost účastníků je pro nás inspirací, abychom v podobných akcích, kterými se snažíme přiblížit civilistům Armádu ČR i specifika služby u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích, pokračovali i nadále,“ uzavřel zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, cvičení, Armáda České republiky, Severní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Civilisté si pod dohledem strakonických protiletadlovců vyzkoušeli  vojenský výcvik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.